Prinsjesdag: hoe nu verder?

Prinsjesdag is geweest en heeft voor behoorlijk wat commotie gezorgd en dan hebben we het niet over de hoedjes van de politici. Hoewel voor veel sectoren en organisaties al wel duidelijk was dat er veel op hen af zou komen, is dat inmiddels een stuk concreter geworden. Een ander kabinetsbeleid brengt een andere inhoudelijke koers met zich mee, maar ook een andere verdeling van middelen. Dat heeft grote impact op bijvoorbeeld het (hoger) onderwijs, de GGD en gemeenten. De organisaties die de impact gaan ervaren moeten snel over gaan tot actie.

Regelmatig kiezen organisaties ervoor om de kaasschaafmethode toe te passen: de organisatie blijft hetzelfde doen, maar dan met een beetje minder mensen en middelen. Of er wordt voor gekozen om investeringen tijdelijk te stoppen. Wij geloven dat er een andere aanpak nodig is om te komen tot een duurzame en doordachte realisatie van grote financiële opgaven. In dit artikel delen we onze inzichten over de stappen die organisaties moeten gaan zetten.

De opgave

De eerste stap is het bepalen van de opgave die er op je af komt. Wat is de impact van het nieuwe kabinetsbeleid op jouw organisatie? Wat gaat er veranderen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving? Vervolgens is de vraag wat de financiële impact zal zijn. Belangrijk is om scherp te stellen welke financiële consequenties er zijn en op welke termijn deze verwacht worden.

Kaders & uitgangspunten

Om succesvol te kunnen zijn is het van belang om in een zo vroeg mogelijk stadium de kaders en uitgangspunten vast te stellen. Deze helpen, samen met de strategie van de organisatie, om de juiste keuzes te maken. Door vooraf te zorgen voor overeenstemming en besluitvorming over de kaders en uitgangspunten, kan worden voorkomen dat je in de realisatiefase voor verrassingen komt te staan.

- Welke ruimte is er om reserves aan te spreken? Onder welke voorwaarden ben je bereid om dat te doen?

- Zijn personele consequenties bespreekbaar? En zo ja, in welke mate? Moeten gedwongen ontslagen koste wat kost vermeden worden?


- Is publiek-private samenwerking gewenst om extra inkomsten te genereren? En zo ja, onder welke voorwaarden?


- Hoe worden verantwoordelijkheden belegd en wie heeft welk mandaat? Door bijvoorbeeld een goede programmaorganisatie in te richten met bijbehorende governance kan je hier duidelijke afspraken over maken. Belangrijk is om onderscheid te maken tussen de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de programmaorganisatie en die van de lijnorganisatie.


De bestaande strategische kaders van je organisatie kan behulpzaam zijn bij het stellen van deze kaders. Waar de strategie tot nu toe misschien vooral gebruikt is voor prioritering en toekennen van extra mensen en middelen, kan deze nu helpen om meer ingrijpende keuzes te maken. Niet alleen in wat je wel doet, maar vooral ook in wat je niet meer doet.

De realisatie

Wanneer duidelijk is voor welke opgave de organisatie staat, moet je overgaan op de realisatiefase. De gestelde opgave en kaders vormen samen het vertrekpunt voor de te maken plannen. Belangrijk om hierbij te realiseren dat stevige opgaven ook vragen om stevige keuzes. Dat betekent dat het noodzakelijk is om in lijn met de strategie te kiezen voor focus, maar ook te kiezen voor echte verandering. Dat kan betekenen dat de organisatie moet stoppen met activiteiten, maar kan ook ruimte bieden voor innovatieve oplossingen om dingen écht anders te doen.

Veranderopgave vraagt leiderschap en betrokkenheid

Wij geloven dat duurzame veranderingen tot stand komen in verbinding en met betrokkenheid van de organisatie en haar omgeving. Waar het gaat om grote financiële veranderopgave is het niet altijd mogelijk om te kiezen voor een participatieve aanpak. Wanneer stevige keuzes gemaakt moeten worden kan dat vragen om meer sturing vanuit de top van de organisatie. Dit doet een groot beroep op leiderschap: er is moed nodig voor het maken van scherpe keuzes en kwetsbaarheid om dit in verbinding te kunnen doen.

SeederDeBoer verandert verder: wij begeleiden onze opdrachtgevers bij het doorvoeren van complexe veranderingen in de zorg, de publieke en de financiële sector. Wij werken niet met standaardmodellen maar leveren maatwerk waarbij de werkelijkheid van de opdrachtgever centraal staat.

Hoe kunnen we jouw organisatie helpen in de veranderopgave die voorligt? We begeleiden organisaties in het opstellen en aanscherpen van hun strategie en geven richting in de uitvoering hiervan. Wij helpen organisaties om hun innovatievermogen te vergroten en zijn sterk in project- en programmamanagement.

Meer weten? Neem contact op met Sanne Vorstermans of Jeroen Buma. Of ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

Verder lezen

Case
Betere samenwerking binnen de politie leidt tot een veil ..
Podcast
Verandergasten - In gesprek met Greet Prins
Podcast
Verandergasten - In gesprek met Prof. Jesse Segers
Vacature
Senior Consultant Governance en Sturing
Artikel
Meervoudig kijken – Ruimte voor maatwerk in governance vraagstukken
Case
Aanmeldingsproces voor studenten optimaliseren voor Maas ..
Case
Toekomstbestendige capaciteitsplanning huisartsenzorg in ..
Case
Andere mindset in ziekenhuis voorkomt faillissement
Case
Een gedragen visie en besturingsmodel voor een huisartse ..
Case
Kortere en beheersbare doorlooptijden bij de Tuchtcollle ..
Artikel
Financiering als versneller van Zorgtransformatie
Blog
De rol van Consultant Proces Transformatie - Ann-Silvie Penning de Vries
Case
Harmonisering van processen bij West-Betuwe ..
Case
Duurzaam verbeteren van de bedrijfsvoering bij IKNL ..
Artikel
Getting things done: een procesgerichte aanpak — René Seeder
Artikel
Procestransformatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau