Meervoudig kijken – Ruimte voor maatwerk in governance vraagstukken
In een samenleving die steeds onvoorspelbaarder wordt op politiek en maatschappelijk gebied, is een holistische benadering van verandervraagstukken essentieel. Dit geldt ook voor governance vraagstukken: deze raken immers alle facetten van een organisatie. Als adviseurs hechten wij veel waarde aan het aansluiten bij de context van onze opdrachtgever. Professionals, waaronder onze opdrachtgevers en wijzelf als organisatieadviseurs, moeten zich bewust zijn van onze eigen unieke, maar soms ook eenzijdige perspectieven. Zijn we dat niet, dan zegt de uitkomst van de analyse meer over ons als veranderaars dan over de uitdagingen van de organisatie.
In ons advieswerk hanteren wij niet slechts één diagnosemodel (zoals 7S, 5 Star Model, Six Box Model) bij het ontwikkelen van een governance- en besluitvormingsstructuur. Wij gebruiken onze kennis van verschillende modellen en inzichten om een kwalitatief goed resultaat te realiseren. We geloven niet in ‘one size fits all’, maar in maatwerk op basis van een samenspel tussen theoretische kennis, praktijkervaring en onze nieuwsgierigheid en intrinsieke drang om complexe vraagstukken te doorgronden.
Meervoudig kijken
Meervoudig kijken betekent kijken vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven. Door dit in het proces op te nemen, zorgen we ervoor dat er een compleet beeld ontstaat van de bestaande situatie en van wat nodig is voor een duurzame, toekomstbestendige structuur.
Hieronder lichten wij twee voorbeelden van meervoudig kijken toe in relatie tot het (her)inrichten van een governance- en besluitvormingsstructuur. Hierin kijken wij steeds vanuit een ander perspectief naar de context, afgestemd op de klantomgeving.
Meervoudig kijken bij een academisch ziekenhuis
In de zorg zien wij de meerwaarde van het gebruik van meervoudig kijken als analysemethodiek. Zorgorganisaties worden vaak gekenmerkt door een complexe organisatiestructuur. Zo zien wij hier een grote variatie aan ervaring en opleiding, bevlogen professionals en een centrale maatschappelijke functie met bijbehorende hoge verwachtingen.
Neem als voorbeeld een leidend academisch centrum in Nederland dat ons heeft gevraagd een advies te geven om de toekomstige inrichting van de verpleegkundige zorg vorm te geven. Juist in deze context heeft meervoudig kijken ons de handvatten geboden om tot een holistische probleemanalyse en advies te komen.
In de klantorganisatie heerste er een grote verscheidenheid aan perspectieven en belevingswerelden. Dit is een vaak gezien fenomeen binnen hoog autonome omgevingen met veel professionals zoals (academische) ziekenhuizen. Dit is het gevolg van de grote omvang en gelaagdheid van de organisatie en de silo-inrichting van een organisatie opgebouwd uit specialismes. De wereld van een bestuurder zag er ook in de klantorganisatie totaal anders uit dan die van een verpleegkundige, facilitair medewerker of specialist.
Om als adviseur een blijvende verandering te realiseren is het essentieel om alle belevingswerelden te doorgronden en te begrijpen. Als het veranderplan niet aansluit op de belevingswerelden van de verschillende lagen kan de verandering enkel tot weerstand en een verdere verwijdering van bestuur en operatie leiden. Om deze aansluiting te zoeken verrichtten wij, naast de gebruikelijke documentenanalyses, diepte-interviews met afgevaardigden van alle werknemersgroepen, liepen we mee op de werkvloer, en werden meerdere organisatie analysemodellen ter inspiratie gebruikt. Met deze inzichten in het achterhoofd werd de probleemanalyse uitgevoerd, het veranderplan opgesteld en de bijbehorende communicatiestrategie per stakeholdergroep bepaald. Als resultaat wisten onze adviseurs een effectieve organisatieverandering te realiseren.
Meervoudig kijken in de publieke sector
Bij een afvalverwerker hebben wij in de probleemanalyse voor een nieuwe organisatie-inrichting speciale aandacht besteed aan de organisatorische, omgevings- en sociale factoren. Normaal wordt er enkel een rollen- en verantwoordelijkhedenmatrix gebruikt. Omgevingsfactoren waren onder andere het inspelen op de circulaire- en grondstoffentransitie en de wil en noodzaak om als organisatie te vernieuwen. Het organisatorische perspectief hebben wij geanalyseerd op basis van de omvang van de organisatie, strategische uitdagingen, het goed blijven organiseren van dagelijkse bedrijfsvoering en hoe er goed gecommuniceerd wordt tussen verschillende organisatieonderdelen. Bij sociale factoren hebben we gekeken naar de cultuur van de organisatie, welke bedrijfsonderdelen goed matchen en welke subculturen geborgd worden. Hierbij hebben wij onderzocht of het bundelen van verschillende uitvoerende en ondersteunende afdelingen gewenst was.
Om tot een volledig beeld over de wenselijkheid hiervan te komen, was het essentieel om de verschillende belevingswerelden in de organisatie mee te nemen in de diagnose. Dit hebben we onder meer gedaan door uitgebreide interviews en door ons onder te dompelen in de werkzaamheden op de afdelingen. Onze adviseurs hebben meegelopen met de collega’s van elke afdeling en er werd speciale aandacht besteed aan de dynamiek op de werkvloer. Door het gebruik van deze verschillende perspectieven is onze analyse vollediger en past ons advies beter bij de gewenste nieuwe organisatie.
Meervoudig kijken bij SeederDeBoer
Door verschillende analysemethoden niet één op één over te nemen, maar wel de kennis uit de modellen te gebruiken, kunnen wij de context van onze opdrachtgevers centraal stellen en het maatwerk leveren dat nodig is. Consultants van SeederDeBoer kenmerken zich door hun organisatiesensitiviteit en het oog voor de mens in de organisatie. Meervoudig kijken biedt ons een middel om een passend governance-advies te geven met onze kernwaarden hoog in het vaandel. Ben je benieuwd hoe meervoudig kijken van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw vraagstuk? Wij vertellen je hier graag meer over.