Raad van Advies - SeederDeBoer

Raad van Advies

Onze Raad van Advies bestaat uit objectieve ervaren professionals met een achtergrond in wetenschap, consultancy, financiën, maatschappij en bestuur. Zij zijn betrokken bij verandervraagstukken in onze samenleving en in organisaties, en brengen waardevolle kennis, inzichten en een netwerk mee. De Raad van Advies geeft ons advies over de strategie en de ontwikkeling van onze organisatie en de benoeming van nieuwe partners.

Peter van der Meij
"Als organisatieadviseur met een juridische (RUL) en bedrijfskundige (RSM EUR) achtergrond heb ik lang gewerkt op het snijvlak van overheid en bedrijfsleven. Daarna heb ik mij gericht op het besturen van professional service firms. Daarbij heb ik ervaren dat die veel gemeen hebben en ook grote verschillen kennen. Die ervaring wil ik gebruiken bij SeederDeBoer, waarbij ik vooral aandacht wil geven aan het leveren van ‘public value’ en aan de rol en samenstelling van de partnergroep als onderdeel van de hele organisatie.

Wat mij in SeederDeBoer aantrekt is het sterke en breed gedragen gevoel van maatschappelijke betrokkenheid. Lang heb ik als bestuurder van private ondernemingen – van oer-Hollandse maatschap tot beursgenoteerde onderneming – gewerkt voor de publieke zaak. Hoe leuk is het om ondernemerschap te combineren met werken in het algemeen belang.

Als grensganger tussen privaat en publiek ben ik nu, naast andere nevenfuncties, bestuurder van een zelfstandig bestuursorgaan; het Huis voor Klokkenluiders, de autoriteit voor integriteit in werkrelaties."
Jacqueline Smit
"Na diverse leiderschapsrollen in de media en technologische sector, ben ik gestart met RockportInk. In recente opdrachten heb ik me vooral gericht op het stimuleren van culturele verandering, leiderschapsontwikkeling en het creëren van een veilige werkomgeving. Verandering is een rode draad in alles wat ik heb gedaan en doe in mijn huidige opdrachten. Ik geloof sterk in inclusief leiderschap. Leiders die bereid zijn te onderzoeken wat nodig is om een organisatie van vandaag te leiden. Dit gebeurt vanuit het gevoel dat het in de huidige complexe context, met bijbehorende strategische uitdagingen, echt anders moet. Het is essentieel om open te staan voor nieuwe perspectieven en als organisatie te willen leren.

Dit geldt ook voor de opdrachtgevers van SeederDeBoer, die binnen hun maatschappelijke opdracht verantwoordelijk zijn voor het mede vormgeven van noodzakelijke veranderingen met een impact op de samenleving, die veel verder gaan dan alleen de organisatie zelf. Ik heb SeederDeBoer leren kennen als een organisatie die bereid is dit te doen. Ze zijn bereid om te leren, staan open en durven zich kwetsbaar op te stellen en zijn bereid kritisch naar zichzelf te kijken. Dat is de reden waarom ik met plezier deel uitmaak van de Raad van Advies.

Binnen RockportInk voer ik (interim) opdrachten uit op het gebied van transformatie en cultuurverandering, coach ik, begeleid ik leiderschapsteams en vervul ik verschillende RVC-functies."
Rien Nagel
"SeederDeBoer heb ik leren kennen in mijn tijd bij de Rabobank. Daar heb ik verschillende directiefuncties in de regio vervuld en ben als lid van de raad van bestuur een periode eindverantwoordelijk geweest voor het Nederlandse bankbedrijf. Op dit moment ben ik betrokken bij een veelheid van vooral Nederlandse bedrijven als toezichthouder, bestuurder en investeerder.

Ik word gemotiveerd als bedrijven het net iets anders aanpakken dan hun concurrenten. Dat kan allerlei verschijningsvormen hebben. Bijvoorbeeld met hun productenaanbod of hun HRM beleid. Ik hou ervan wanneer de randen worden opgezocht. Dat het een beetje schuurt.

SeederDeBoer is een relatief jong adviesbureau waar ik die ‘jonge-honden-cultuur’ nog ervaar. Originele ideeën, authentieke sfeer, soms een tikje anarchistisch, dat zijn de elementen die mij inspireren. SeederDeBoer groeit en zal steeds meer tot het establishment gaan behoren. Dan is het juist de kunst om de rafelrandjes te koesteren en ruimte te geven aan jonge dwarsdenkers die oplossingen voor hun klanten bedenken waar anders niemand op was gekomen. Klanten worden daar blij van en belonen je met enorme loyaliteit. De komende periode mag SeederDeBoer nog groeien in zelfvertrouwen, geloof in eigen kunnen, en daar de prijs voor vragen die SeederDeBoer meer dan waard is. Ik zie ernaar uit daaraan bij te dragen."
Zoë Papaikonomou
“Ik verdiep mij al bijna twintig jaar in diversiteits- en inclusievraagstukken binnen organisaties waarbij ik mij focus op gelijkwaardigheid en machtsverhoudingen. Ik vind het belangrijk dat bedrijven en organisaties zich beseffen dat diversiteit geen hulpverlening is. Want dat is helaas nog vaak de dynamiek die ontstaat wanneer mensen aan de slag willen met diversiteit en inclusie, maar het systeem waarin we functioneren niet doorgronden. Je beleid of actie kan uit goede bedoelingen voortkomen en hulp bieden is niet per se slecht. Maar als je eigenlijk tegen iemand zegt ‘Ik wil jou helpen om hetzelfde te worden en te doen als ik’, creëer je daarmee een ongelijke machtsverhouding. Daar zit ook superioriteitsgevoel achter, wat voortkomt uit systemen als kolonialisme en het patriarchaat.

Daarom is het heel belangrijk om je bewust te zijn van je macht, oftewel je privilege. Zorg dat je niet met een diversiteits- en inclusiebeleid aan de slag gaat om je als organisatie beter te voelen. Je krijgt juist de kans om het als organisatie beter te dóen. Anders kan de ander nog steeds niet zichzelf zijn en moet diegene zich aanpassen aan wat als de norm wordt gezien. Dat zorgt voor ontzettend ongelijkwaardige relaties in je organisatie.

De afgelopen jaren sprak ik met vele (praktijk)deskundigen op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (antidiscriminatie) en hun kennis en ervaringen bundelde ik in de boeken ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ (samen met co-auteur Annebregt Dijkman) en ‘De inclusiemarathon’ (samen met co-auteur Kauthar Bouchallikht). Vanuit deze expertise en mijn eigen (ervarings)deskundigheid daag ik jaarlijks vele organisaties uit om hun diversiteitsbeleid door de lens van macht en gelijkwaardigheid te bekijken.

Ik vind het mooi dat SeederDeBoer deze uitdaging ook wil aangaan als een organisatieadviesbureau dat wil werken vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Ik ben nieuwsgierig wat ik daar vanuit de Raad van Advies aan kan bijdragen.''
Jesse Segers
"Ik heb SeederDeBoer leren kennen in mijn periode als Rector van SIOO, een interuniversitair centrum voor Organisatie-en Veranderkunde (NL). Sindsdien ben ik altijd geboeid geweest door het succesverhaal dat SeederDeBoer aan het schrijven is op meerdere dimensies: snelle groei, maatschappelijke betrokkenheid en impact, unieke cultuur. Hun holistische kijk op verandering, de centrale rol van leiderschap, hun focus op ontwikkelingsgerichtheid voor medewerkers en klanten zijn hier fundamentele ingrediënten van.

Ik probeer zelf de kloof tussen theorie & praktijk, strategie & bedrijfsvoering, zelf- & ander dienend gedrag, hoofd & hart met mezelf, anderen en instituten te overbruggen. Ik geloof dat de wereld hierdoor een waarachtigere, betere en mooiere plek zal worden. Heden ben ik partner en bestuurder bij Ginkgo Consulting (BE), Honorary Associate Professor Leiderschap aan de Universiteit van Exeter, UK, en board member van Organisational Development Netwerk Europe.

Ik kijk er naar uit om vanuit mijn expertise mee te mogen bijdrage aan de verder organisatieontwikkeling en het meervoudigheid kijken dat SeederDeBoer kenmerkt."