PortXL - SeederDeBoer

Duurzame innovaties voor de maritieme wereld bij PortXL

Via een pressurecooker model in vijf weken komen tot een nieuwe strategie. Dat was de opdracht die PortXL, accelerator voor start- en scale-ups in de maritieme sector, gaf aan SeederDeBoer. De opdracht bleek complexer dan gedacht.

“De afgelopen jaren ging het goed met PortXL. Het geeft enorm veel energie om start- en scale-ups vanuit de hele wereld bij elkaar te brengen en samen na te denken over innovatieve oplossingen voor de maritieme sector. Maar toen kwam corona, waardoor het niet mogelijk was fysiek bij elkaar te komen. Het online vormgegeven gaf niet de energie die er eerder was. Bovendien maakten veel bedrijven pas op de plaats als het ging om innovatie. Wij werden, kortom, zwaar geraakt.De juiste objectiviteit

Het was een goed moment om onder de loep te nemen waar we naartoe wilden bewegen. Het is dan fijn om ondersteuning te krijgen van een externe partij, die de objectiviteit heeft om fris te kunnen kijken naar onze organisatie. Je zit er zelf zo middenin, dat je het soms niet meer ziet. Het fijne aan SeederDeBoer is dat ze onze markt goed kennen en het krachtenveld waarin wij verkeren met de gemeente Rotterdam, de overheid, en de commerciële partijen waarmee wij werken.

Jurgen Schut, partner bij SeederDeBoer en Kelly Winters, consultant bij Hieroo, hebben een interne strategiesessies ontworpen en begeleid. Zij keken naar onze missie, naar de toekomst en naar ons verdien- en governance model. Ze toetsten de resultaten vervolgens bij onze stakeholders in een bier- en pizzasessie, wat leuk en nuttig was. Uit de sessies kwam naar voren dat wij een transitie accelerator willen zijn voor de maritieme sector en grote transities op het gebied van duurzaamheid in de maritieme wereld willen begeleiden.

Motivatie

De sessies liepen goed, hoewel me soms het gevoel bekroop dat we sneller tot een concrete structuur moesten komen. We hadden een harde deadline voor de bijeenkomst met onze Advisory Board en Partners.

De ondersteuning vanuit SeederDeBoer was onmisbaar. Ze brachten focus aan, hielden ons erbij en dwongen ons om tijdig keuzes te maken. Dat deden ze op een prettige manier, waardoor het fijn samenwerken was. Ze boden flexibiliteit om mee te bewegen wanneer dat nodig was en dat gaf een rustig gevoel. We ervaarden het daardoor als een gezamenlijk proces. Het SeederDeBoer team had net zoveel motivatie als wij om het voor ons en de maritieme sector beter te maken. Nu is het zaak om de strategie werkelijkheid te maken. We werken vooral aan het bij elkaar krijgen van funding. Prettig is dat we door de samenwerking met SeederDeBoer en Hieroo beter weten wat we willen en dat ook kunnen overbrengen. Dat schept al een hoop duidelijkheid.

Van buiten naar binnen kijken

“Ik werd meteen blij van het werken met PortXL; van de energie van de start-ups en scale-ups en van het team van PortXL.'' Met Jurgen en Kelly zijn we heel gemotiveerd aan de slag gegaan, door te vertragen, en mensen te enthousiasmeren om in mogelijkheden te denken. We vroegen, waar gaat jullie hart nou sneller van kloppen als het gaat om de toekomst van PortXL? Het is inspirerend om het daar met elkaar over te hebben en samen tot een visie te komen die door alle betrokkenen gedragen wordt.

Het was tegelijkertijd een intensief traject, waarbij we heel hard werkten. Het was belangrijk en uitdagend om open naar de markt te kijken. Er zijn in het maritieme ecosysteem zoveel verschillende spelers werkzaam. Wat maakt PortXL onderscheidend? En wat wil de markt? Je moet van buiten naar binnen kijken in plaats van andersom. Goed luisteren dus en daarnaar handelen. Uiteindelijk hebben we een mooie presentatie kunnen maken voor de advisory board en executives, en is PortXL tevreden met de nieuwe strategie. Het komende jaar hebben ze stappen te zetten in hun transformatie. Mooi om te zien hoe vastbesloten zij zijn om ervoor te gaan.”

Deze collega's kunnen je meer vertellen

Persoon
Jurgen Schut
Persoon
Thomas Anbeek
Persoon
Bram van der Graaf
Andere inhoud die je wellicht ook interessant vindt