De kracht van AI in de zorg

Vorige week zijn onze collega’s Yoen van der Linden, Eline Grooten en Eva Koster in de wonderlijke wereld van de zorg en ICT gedoken tijdens de Health & ICT Conference in Maastricht. Op de conferentie spraken nationale én internationale sprekers met kennis, expertise en affiniteit over veelzijdige ICT-onderwerpen, zoals; databeschikbaarheid, hybride zorgpaden, AI en robotisering. De conferentie gaf ons de mogelijkheid kennis en inspiratie op te doen, en verbinding te zoeken met bestaande én nieuwe relaties. We vroegen onze collega’s om opgedane inzichten van de conferentie de delen.

Onze aandacht, maar ook die van de programmamakers van de conferentie, ging vooral uit naar het toepassen van Artificial Intelligence (AI). We weten dat AI in de zorg een opmars maakt, maar hoe kunnen we het succesvol toepassen in de praktijk en zorgen we dat het niet leidt tot meer inspanningen voor zorgprofessionals?


Maak gebruik van beproefde bouwstenen om je datamodel te bouwen

Op technisch vlak inspireerde de zogeheten Datahub van Erasmus MC ons met een set aan bouwstenen die gebruikt kunnen worden om een succesvol AI-model te bouwen. Denk aan bouwstenen zoals; zorg dat je AI-modellen niet draaien in je reguliere operatie-omgeving, zorg dat je het AI-model altijd kan stoppen en houd je vast aan de ‘Tool handelingsruimte VWS’. Door de bouwstenen toe te passen bij het bouwen van een datamodel, en deze niet alleen bij Erasmus MC, maar ook bij de Treant ziekenhuizen te toetsen kon de Datahub haar set van bouwstenen valideren in een andere situatie. En die toets was succesvol. Wat leerde dit ons? Vindt vooral niet het wiel opnieuw uit en maak gebruik van al beproefde bouwstenen, zoals die van Erasmus Medisch Centrum.

Meer patiënten behandelen en behandeleffectiviteit verhogen met AI

Er komen steeds meer patiënten, terwijl het aantal beschikbare therapeuten gelijk blijft. Dit vraagt om een oplossing. Blended care biedt hierop een antwoord door gebruik te maken van een app, waarbij patiënten op afstand worden begeleid met behulp van instructie- en trainingsvideo's. Een belangrijk aspect hiervan is het gebruik van AI-modellen om data uit de app te analyseren. De AI-modellen genereren nieuwe inzichten en halen veronderstelde aannames onderuit. Denk bijvoorbeeld aan aannames zoals wie de training moet geven in een instructievideo (patiënt vs. ‘fitte therapeut’), op welke dagen en uren de meeste patiënten trainen en inzichten waarmee op het juiste moment de juiste reminder naar de patiënt kan worden gestuurd om hun training weer op te pakken.

Met behulp van het AI-model krijgen therapeuten voorgestelde berichten die zij naar de patiënt kunnen sturen, waardoor therapeuten efficiënter te werk kunnen gaan. Hierdoor kan één therapeut veel meer patiënten behandelen, wat helpt om aan de huidige en toekomstige vraag te voldoen. Deze inzichten verbeteren de behandelprogramma's, wat leidt tot een grotere effectiviteit en ervoor zorgt dat patiënten de behandelingen beter volhouden.

Werk van professionals gaat veranderen, maar niet verdwijnen

Ook draagvlak en vertrouwen in AI onder zorgprofessionals is van groot belang. Zonder draagvlak en vertrouwen laten professionals tools links liggen en zijn investeringen voor niets geweest. Het is goed om te realiseren dat AI, wanneer juist toegepast, het werk van zorgprofessionals niet gaat overnemen of overbodig maakt, maar zorgt voor een verandering van het takenpakket. Door goede toepassing, die snel opgeschaald kan worden, komt er daarmee meer ruimte voor taken die in relatie staan tot het échte gesprek.

Naast AI hebben we ook een aantal andere sessies bijgewoond die van toepassing komen in onze dagelijkse werkzaamheden als adviseurs bij SeederDeBoer. Wat zijn succesfactoren voor leiderschap in tijden van digitale transitie? Hoe zet je een succesvol digitaal veranderprogramma op in een ziekenhuis? Hoe ziet het medisch servicecentrum van de toekomst eruit? En hoe bouw je een geavanceerd dataplatform, zoals die van Mayo Clinic in de US?

Met de inzichten die we hebben opgedaan tijdens de Health & ICT Conference zijn wij als adviseurs van SeederDeBoer nóg beter uitgerust om zorgorganisaties te begeleiden bij het succesvol toepassen van innovatieve technologieën en digitale transformaties.’

Is jouw zorginstelling ook bezig met de implementatie van AI, digitale platformen of andere toepassingen op het gebied van zorg en ICT? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze adviseurs staan klaar om je met hun ervaring en expertise bij te staan in het vinden van de juiste oplossingen voor jouw organisatie.

Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van slimmere zorg
Lees meer
Onze experts

Managing Consultant
Yoen van der Linden
Consultant
Eva Koster