"De Nederlandse zorg een stukje beter maken door goede… - SeederDeBoer

"De Nederlandse zorg een stukje beter maken door goede uitwisseling van medicatiegegevens!" — Eva Koster

De zorg in Nederland een stukje beter maken. Voor patiënten en medewerkers, maar ook voor de financiële houdbaarheid van het systeem. Zo wil ik impact maken! Wil je weten hoe ik dat binnen mijn opdracht bij het programma Medicatieoverdracht doe? Ik leg het je graag uit.

Begin februari ben ik gestart als junior consultant bij SeederDeBoer. Ik mocht direct beginnen op opdracht als PMO (programma management ondersteuner) bij het landelijke programma Medicatieoverdracht. Het programma werkt aan een complete en goede digitale uitwisseling van medicatiegegevens in de zorg. Op dit moment staan medicatiegegevens van patiënten op allerlei verschillende plekken opgeslagen. Dit komt straks allemaal samen in één digitaal overzicht. Zo worden medicatiefouten voorkomen.

Met ongeveer 16.000 verschillende zorgaanbieders en hun 70+ softwareleveranciers, is de implementatie van het programma een grote klus. Samen met meer dan 50 medewerkers binnen het programma, die verdeeld zijn over meerdere projectteams, werken we samen. Als PMO hield ik mij bezig met het monitoren van de voortgang, risico’s en issues van het programma. Daarnaast schreef ik werkprocedures en sprong ik waar nodig bij in de projectteams. Toen er in augustus een plek vrij kwam in het projectteam Kickstart, ben ik naar voren gestapt om de rol van Adviseur Kennisdeling op mij te nemen.

In de Kickstart wordt in een kleine setting met de twee regio’s Friesland en Rotterdam uitgetest of alles wat we bedacht hebben in de praktijk toepasbaar is. Als de Kickstart succesvol is, kunnen we landelijk gaan opschalen en alle Nederlandse zorgaanbieders en hun softwareleveranciers aansluiten. Als adviseur kennisdeling haal ik geleerde lessen bij de deelnemers uit de Kickstart op. Die lessen kunnen gebruikt worden in de landelijke opschaling.

Omdat alle zorgaanbieders in Nederland straks medicatiegegevens gaan overdragen, is de kennis die we ophalen uit de Kickstart heel relevant. Werkt alles wat is bedacht aan de tekentafel op de goede manier? Of moeten er nog aanpassingen plaatsvinden voordat medicatiegegevens tussen zorgaanbieders uitgewisseld kunnen worden?

Het is super tof om met mijn projectteam met die vragen bezig te zijn. Het geeft mij het idee dat ik daadwerkelijk bijdraag aan het beter maken van de Nederlandse zorg. Want door goede uitwisseling van medicatiegegevens worden medicatiefouten voorkomen en administratieve lasten minder. En dat is beter voor de patiënt en de zorgmedewerker.

Podcast

Wil jij meer horen over de opdracht van Eva? Beluister dan nu de podcast Het verhaal van de Junior Consultant

Enthousiast geworden door Eva's verhaal?
Solliciteer hier!