Van eerste vlieguren tot succesvol copiloot - Mees… - SeederDeBoer

Van eerste vlieguren tot succesvol copiloot - Mees Hermens

In de rol van Project Management Officer (PMO) bij de Rabobank vertelt Mees Hermens over zijn reis op deze opdracht. Benieuwd wat heeft hij geleerd en waar hij zich mee bezig hield? Lees dan verder.

In mijn eerste opdracht van het Consultancy Traineeship vervulde ik de rol van Project Management Officer (PMO) bij de Rabobank. Samen met een ervaren projectmanager verzorgde ik de projectsturing op meerdere projecten in het Financial Economic Crime (FEC) domein. Deze tak van de bank is verantwoordelijk voor het tegengaan van financiële criminaliteit, dit gaat bijvoorbeeld om witwassen of financiering van terrorisme. In dit relatief jonge, maar snel gegroeide vakgebied is verandering aan de orde van de dag. Door de enorme groei die het FEC domein doorgaat is hier altijd ruimte voor verbetering. Inmiddels werken er dagelijks duizenden analisten aan het beoordelen van klantdossiers en transacties op het risico van financiële criminaliteit.


In deze context werkte ik aan projecten die ervoor zorgden dat analisten risico’s nog beter kunnen inschatten, bijvoorbeeld door de juiste processen in te richten of nieuw trainingsmateriaal uniform beschikbaar te maken. Dit bleek de ideale plek om mijn eerste vlieguren te maken en mij te ontwikkelen tot volwaardig copiloot van de projectmanager op deze projecten. Nu, een jaar na de start van mijn traineeship bij SeederDeBoer, is het tijd om terug te blikken op mijn reis.


Opstijgen

Aan de start van een project is nog niet iedereen aan boord en weet je niet precies waar je naartoe gaat. In deze fase stelde ik in samenwerking met de projectmanager het projectplan op, tuigden we een projectstructuur op en stelden we tijdslijnen vast. Hiertoe behoorde ook de opzet van rapportagestructuren, risico beheer en het uiteenzetten van projectdoelstellingen. Kortom, tijdens het opstijgen bepaal je de richting. Hierin was het zoeken waar ik, met beperkte inhoudelijke kennis en relatief weinig werkervaring, mijn steentje kon bijdragen. Al snel kwam ik erachter dat deze frisse blik ook een kracht kan zijn. Het stellen van de juiste vragen of het proactief voorstellen van creatieve oplossingen kan van enorme waarde zijn. Toen de richting duidelijk was, betrokken we de juiste mensen bij het project. Met iedereen aan boord werd het tijd om vaart te maken.

Vliegen

In de uitvoeringsfase van het project vervulde ik een monitorende rol. Wanneer het project te maken krijgt met turbulentie en de projectmanager het vliegtuig weer recht probeert te trekken, is het van enorme waarde dat de copiloot het overzicht bewaart. Waar de projectmanager bezig was met de agenda voor over een maand, bepaalde ik de agenda voor de volgende week. Daarmee had ik een belangrijke rol in de dagelijkse sturing op de projecten. Binnen het project organiseerde ik verder werksessies, coördineerde ik de communicatie over het project en hield ik de voortgang per projectonderdeel bij. Het leuke aan deze rol is dat ik aan tafel zat met het management om voorstellen te bespreken. Tegelijkertijd was ik ook in gesprek met analisten en teamleiders over de uitwerking in de praktijk. Het goed kunnen schakelen tussen deze gesprekspartners had een grote toegevoegde waarde voor het project.

“Mees heeft zich ontwikkeld tot dé copiloot op een project waarbij hij de sparringpartner is voor de projectlead”
Bibi van Oeffelen
Teamlead PMO team & Business Manager FEC Rabobank

Daarnaast schreef ik zelf ook mee aan voorstellen, waarvan ik een aantal ook tot implementatie begeleidde. Vooral ben ik trots dat het lukte om een leerprogramma te ontwikkelen en te implementeren. Met dit leerprogramma kunnen honderden collega’s in heel Nederland belangrijke trainingen en workshops volgen. Wat ik hieruit meeneem is dat zelfs in een technische omgeving het nog steeds om mensen draait. In een adviserende of projectmatige rol is het belangrijkste dan ook om mensen te faciliteren zodat ze hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.


Landen

De samenwerking met de projectmanager bleek cruciaal; een goede communicatie en afstemming was bepalend voor het succesvol volbrengen van de projecten. Ik was betrokken bij het gehele project, van opstijgen tot landen, van projectplan tot implementatie. Dit maakt dat ik een belangrijke rol had in het opzetten van de projectevaluatie. Alle informatie bij elkaar brengen, evalueren wat er opgeleverd is en dit succesvol overdragen aan de teams. Naast het overdragen van het project heb ik in deze periode ook mijn eigen werkzaamheden bij de Rabobank overgedragen aan een andere Junior Consultant van SeederDeBoer. Door het project en mijn eigen verantwoordelijkheden op deze manier in goede handen achter te laten, vormde dit een waardevolle afsluiting van een tijd waarin ik ontzettend veel heb gedaan en geleerd.


Inmiddels ben ik weer geland bij SeederDeBoer. Na een korte periode van reflectie is er nu ruimte om vooruit te kijken. Met het afronden van mijn traineeship in 2025 als stip op de horizon, is het tijd voor een volgende opdracht.

Meer weten?
Neem contact op