De eerste 1000 dagen bij de ABN AMRO Bank - SeederDeBoer

De eerste 1000 dagen bij ABN AMRO Bank

De eerste 100 dagen van een Traineeship zeggen veel, maar wat denk je van de eerste 1000 dagen bij ABN AMRO? Wij vroegen het Aaron Eisses, Marlijn van Raaij en Menno Huisman die al bijna 1000 dagen bij ABN AMRO aan de slag zijn. SeederDeBoer biedt in samenwerking met de bank deze uitdagende Traineeship aan. Collega’s Lotte, Maren en Iris vroegen hen naar hun ervaringen en wat het Traineeship voor hen zo waardevol maakte.

Bij welke afdeling ben je na het traineeship uitgestroomd en wat houdt je functie nu in?

Aaron vertelt: “Ik ben na het traineeship uitgestroomd bij Data Science als Data Scientist, een sub-team binnen Innovation, Advanced Analytics & Data (IAAD), binnen het Delivery & Expertise Centre (DEC)”. Aaron en zijn team werken aan verbeteringen en automatisering slagen die te maken hebben met data (science) door het implementeren van software solutions. Daarbij willen zij teams inzicht geven met behulp van data om processen te automatiseren. “Het leuke van dit team is dat je je rol zo technisch kunt maken als je zelf wilt. Enerzijds kun je je op de implementatie en consultancy-gerelateerde vraagstukken focussen en anderzijds is het ook mogelijk om een meer technische rol te vervullen waarin coderen centraal staat”.

Marlijn is uitgestroomd bij de afdeling Markets Operations. De afdeling is o.a. verantwoordelijk voor de processing van aandelen, obligaties en vreemde valuta. Daarnaast is Markets Operations verantwoordelijk (voor heel ABN AMRO) voor collateral management, administratie/beheer van cash en liquiditeiten én nagenoeg alle regulatory reporting richting de toezichthouder. “Ik stroomde uit op een consultant functie, waarin ik op project-management basis het MT ondersteunde met projecten gerelateerd aan change en implementatie. Enerzijds projecten vanuit de bank/extern gedreven (zoals met risk, voldoen aan wet- en regelgeving) en anderzijds omdat we binnen Markets Operations zelf issues signaleerden en dat wilden verbeteren.”

Menno is na zijn traineeship uitgestroomd binnen Business Implementation. Binnen dit expertise team ben je vooral bezig met het implementeren van grote change projecten. Er worden vaak nieuwe initiatieven bedacht en onderzocht die een bijdrage kunnen leveren aan de strategische pijlers van de ABN AMRO Bank. Het team van Menno ondersteunt hierin en zullen het erna ook uitvoeren binnen de teams van Customer Care & Operations (CC&Ops).


Quote

“Juist die verschillende aanpakken en culturen bieden je een hele mooie kans om het beste van beide werelden te ervaren!”
Menno
Oud- ABN AMRO Bank Trainee

Welk element van traineeship heeft jou het meest laten groeien?

“Waar ik het meest aan heb gehad zijn zonder meer de trainingen die door SeederDeBoer zijn aangeboden – en dan vooral de trainingen die gericht zijn op je persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Menno. “Begrijp me niet verkeerd, hard skills zijn ook belangrijk, maar die kun je ook ‘on the job’ leren en dat is minder het geval als het om persoonlijke ontwikkeling gaat”. Menno vertelt dat het traineeship hem veel inzichten heeft gegeven en geeft een paar voorbeelden: “Stilstaan bij wie je bent, waarom je sommige aspecten juist leuker vindt dan andere en hoe je je skills en karakter kunt inzetten om een betere versie van jezelf te worden”.

Aaron geeft aan dat voor hem de sociale interactie met de mede trainees erg belangrijk was, want hierdoor bouw je snel een waardevol netwerk op binnen CC&Ops en begrijp je beter wat er speelt. Daarnaast vertelt Aaron: “Je kunt als trainee gemakkelijk een koffie inplannen met mensen van een andere afdeling om kennis te maken, omdat iedereen graag meer vertelt over zijn of haar werkzaamheden binnen een andere afdeling”.

Marlijn merkte vanaf dag één meteen dat je zeker wordt geholpen als trainee, maar als je iets wil bereiken je hier wel zelf achteraan moet gaan. “Proactiviteit wordt dus gestimuleerd, als trainee heb ik daarom geleerd om met een open houding veel kennismakingen te plannen met collegas uit verschillende onderdelen van de organisatie. Telkens weer opnieuw begrijpen wat de ander doet.”

Waar liep je tegenaan?

Lachend haalt Menno aan: “Ik haal toch even een cliché uit de kast, want: zonder wrijving geen glans”. “Juist de trainingen die ik zonet noemde zijn heel nuttig, maar enerzijds ook lastig. Ik neem niet vaak de tijd om over mijzelf na te denken. Daarom vond ik het niet altijd gemakkelijk om jezelf hiertoe te verplichten tijdens die trainingen, al was het wel erg belangrijk”.

Marlijn voegt daar nog aan toe dat ze binnenkwam in een gigantische organisatie, waar zó veel te doen is. Het is als een dorp met allemaal verschillende winkeltjes. Het kan daarom soms lastig zijn om erachter te komen wat je écht leuk vindt. Je kan echt niet alle afdelingen spreken en alles volledig begrijpen, dus dan kan je beter alvast filteren en ook accepteren dat je misschien een keer wat doet wat minder leuk is. Dan heb je in ieder geval wél geleerd wat dus niet bij je past.

Quote

“Het mooie aan het ABN AMRO traineeship is dat je hier je eigen invulling aan kunt geven”
Aaron
Oud- ABN AMRO Bank Trainee

Als je terugkijkt op het traineeship, wat is dan je hoogtepunt?

Als we Aaron de vraag stellen over het hoogtepunt van zijn traineeship reageert hij: “Ik heb veel vrijheid gekregen gedurende mijn traineeship, omdat ik erg technisch georiënteerd was. Anderzijds had ik ook behoefte aan de contacten die je op doet gedurende het traineeship. Ik ben blij dat ik in samenspraak met SeederDeBoer en ABN AMRO de kans heb gekregen om te kijken hoe de verschillende opdrachten toch aansluiten bij mijn persoonlijke ontwikkeling en welke rol daarbij past”.

“Het hoogtepunt uit mijn traineeship was toen de nieuwe lichting trainees kwam”, vertelt Marlijn. “Dat was voor mij een moment dat ik kon testen wat ik zelf allemaal wist en wat ik qua kennis kon delen. Daarnaast voelde het herkenbaar waar de nieuwe trainees soms tegenaan liepen. Voor mij voelde dit als een mooi reflectiemoment waarin ik ook terugblikte op bepaalde situaties en mijn reactie daarop”. Marlijn geeft aan dit onder andere komt doordat je gedurende het jaar zo veel leert, maar daar niet altijd bij stil staat. Marlijn voegt hieraan nog toe: “Juist de momenten waarin er nieuwe mensen bij komen word je met de neus op de feiten gedrukt en realiseer je je op welke vlakken je je allemaal hebt ontwikkeld”.

Menno lacht: “Dat is al even geleden, maar één moment steekt er wel bovenuit! De eindpresentatie die wij als gehele lichting gaven aan onze opdrachtgevers. Het was gaaf om gezamenlijk terug te blikken op de dingen die we allemaal hadden gedaan, wat goed ging (en wat misschien niet) en ook hoe wij waren gegroeid – op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Een mooi moment om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken naar de functies waar wij terecht zouden komen binnen ABN!”

Waarom ben je er trots op dat je voor dit traineeship hebt gekozen en geen ander traineeship?

Menno geeft aan dat de combinatie die het traineeship biedt van de verschillende perspectieven van SeederDeBoer en ABN AMRO hem heel erg aanspraken. Marlijn geeft aan deze mening te delen: “Het leuke aan dit traineeship vond ik dat je kan meekijken bij twee bedrijven: de grote corporate ABN AMRO en het kleinere bedrijf SeederDeBoer. Van beide kanten leer je wat én ik zal dan ook altijd een binding houden met SeederDeBoer”.

Beiden zijn het met elkaar eens dat het heel leerzaam en interessant is om enerzijds de manier van werken uit een klein(er) consultancy kantoor – dat actief is in veel verschillende sectoren – mee te krijgen en anderzijds de manier van werken binnen een grote corporate in de financiële sector. “Juist die verschillende aanpakken en culturen bieden je een hele mooie kans om het beste van beide werelden te ervaren”, vertelt Menno.

Ben jij geinteresseerd naar het ABN AMRO traineeship? Of wil je meer weten over die spannende bank begrippen? Schroom niet om contact op te nemen met Iris Hofstra, Maren de Graaf of Lotte van Nieuwland via LinkedIn.