“Wat doe je nu zoal in een Digitale Transformatie… - SeederDeBoer

“Wat doe je nu zoal in een Digitale Transformatie opdracht?” — Youri Slabber

Wat doe je nu eigenlijk voor werk? En wat doe je dan bijvoorbeeld bij een Digitale Transformatie opdracht? Goede vraag en ik heb ze al vaker gekregen, dus bij deze neem ik je graag mee in een dag op mijn opdracht. Ik doe momenteel een opdracht bij een woningcorporatie, waar ik de functie van data specialist vervul. In die rol is mijn werk tweeledig, enerzijds ben ik verantwoordelijk voor de rapportages, daarin ben ik continu bezig met het ontwikkelen en verbeteren van rapporten. Anderzijds ondersteun ik een senior collega, waarmee ik samen op opdracht zit, bij het verbeteren van het data management. Een mooie manier om te leren van iemand met ervaring.

Vandaag begin ik mijn dag met een bijeenkomst van het kwartaalrapportage team. Dit team zorgt ervoor dat de gegevens waar elk kwartaal verantwoording over afgelegd moet worden beschikbaar zijn. Mijn rol in dit team is dat ik ervoor zorg dat de data die hiervoor nodig is klopt en op een heldere manier wordt gepresenteerd. Op basis hiervan worden dan prognoses gemaakt voor het volgende kwartaal. Hierin zijn we continue aan het zoeken hoe we dit beter kunnen organiseren, zodat we steeds efficiënter worden. Deze week staat in het teken van de financiële afsluiting van 2021, de officiële afsluitingsdatum is nu geweest. Nadat we hier afspraken over hebben gemaakt kan ik aan de slag om te controleren of de data ook allemaal goed in de rapporten staat.

Puzzelen

Na wat puzzelen kom ik erachter dat de rapporten nog niet helemaal overeenkomen, dus ga ik uitpluizen hoe dat komt. De data staan in een database en worden van hieruit overgebracht naar de rapporten, hierin is iets mis gegaan. Samen met onze IT-leverancier, die verantwoordelijk is voor het overbrengen van deze gegevens, ga ik kijken waar dit aan kan liggen. Wat zoekwerk later komen we erachter dat de dagelijkse update van de gegevens ’s nachts niet goed gedraaid heeft en er dus nog oude gegevens in de rapporten staan. De IT-partner zorgt ervoor dat de gegevens nu alsnog ververst worden waarna alle gegevens helemaal aansluiten. Nu dit opgelost is kan ik het rapport opleveren op basis waarvan de prognoses kunnen worden gemaakt bij mijn collega’s. Hierna heb ik een bijpraat moment gepland met een SeederDeBoer collega die bij dezelfde opdrachtgever werkt, maar bij een andere afdeling actief is. Gezellig even bijkletsen en leuk om te horen wat er verder nog allemaal speelt in de organisatie op andere afdelingen. Vervolgens heb ik tot lunch nog wat tijd om voorbereiding te doen voor een workshop die ik ’s middags heb.

Elke keer een stapje beter

Na de lunch en even een frisse neus gehaald te hebben begint de middag met een overleg voor een dashboard wat al in ontwikkeling is. Samen met de toekomstige gebruikers neem ik de vernieuwingen die ik heb aangebracht in het dashboard door, dit doen we elke twee weken. Zo beschikt de klant meteen al over een werkend rapport dat we door de tijd heen elke keer een stapje beter maken. Met een mooi lijstje aan extra verbeteringen voor over twee weken ga ik het overleg uit en is het tijd om bij te praten met mijn mentor.

Samen bespreken we hoe het op de opdracht gaat en sparren we altijd even over hoe ik zaken die de komende tijd op het programma staan kan aanpakken; leerzame én gezellige momenten. Daarnaast stellen we elk halfjaar ontwikkelpunten op die de rode draad vormen voor waar ik het komende halfjaar mijn focus op leg.. Door hier elke maand met mijn mentor op terug te komen krijg je steeds weer frisse ideeën waarmee je aan de slag kunt om telkens weer een stapje beter te worden in je werk.

Neuzen zelfde kant op

Voor het laatste deel van mijn werkdag heb ik een workshop gepland staan, zo’n workshop doen we altijd aan het begin van een traject om een nieuw dashboard te maken. Door alle betrokkenen aan het begin van zo’n traject samen te brengen maken we snel stappen en wijzen alle neuzen dezelfde kant op over wat er in het dashboard moet komen te staan. Tijdens de workshop proberen we al een eerste stap te zetten in hoe dit er dan uit kan komen te zien en denken we na of we de gegevens die hiervoor nodig zijn al hebben of dat we nog actie moeten ondernemen om deze gegevens te krijgen. Zo staat er aan het einde van de workshop een mooi concept klaar waar we mee verder kunnen.

Van elkaar leren

Mijn werkdag zit erop nu, maar ik heb vanavond ook nog een informele activiteit op het programma staan. Met SeederDeBoer-collega’s die ook bij een woningcorporatie actief zijn hebben we wekelijks een gezellig overleg moment om van elkaar te leren en te horen wat er bij andere corporaties speelt. Deze week hebben we een speciale editie; we hebben er een nieuwjaarsborrel van gemaakt. Onder het genot van een hapje en wat drinken bespreken we hoe het nieuwe jaar is gestart.

Is jouw interesse na het lezen van Youri’s verhaal gewekt voor ons Consultancy Traineeship? Kijk hier voor de vacature of meld je aan voor een (virtueel) kopje koffie met één van onze Junior Consultants.


Enthousiast geworden door Youri's verhaal?
Solliciteer hier!