Van Datalek naar Digitale Transformatie - Anouk Haremaker

Mijn grootste angst, het veroorzaken van een datalek, werd werkelijkheid tijdens het schrijven van mijn Master scriptie. Zonder kennis van de BCC-functie stuurde ik mijn onderzoeksresultaten naar al mijn respondenten tegelijkertijd. Ik had mijn e-mail zorgvuldig gecontroleerd, zowel op inhoud als op spelfouten, en was zeer zorgvuldig geweest met de juiste geadresseerden. Nadat ik eindelijk de moed had verzameld om op de verzendknop te drukken, ging mijn telefoon minder dan 30 seconden later over: mijn begeleider belde. Mijn eerste gedachte? Er is iets mis. Nu, twee jaar later, ben ik betrokken bij een digitale transformatie van een woningcorporatie. Wie had dat gedacht?

Mijn naam is Anouk Haremaker en ik ben op 1 mei 2022 gestart met het Consultancy Traineeship van SeederDeBoer. In korte tijd veel zien, was de verandering waar ik als net afgestudeerde en breed geïnteresseerde gezondheidswetenschapper aan toe was. Na twee maanden begon ik aan mijn eerste opdracht: programma management ondersteuner (PMO) binnen een grootschalige IT-implementatie. Ik kreeg de gelegenheid om diverse taken en verantwoordelijkheden op me te nemen binnen de verschillende subprojecten. Hoewel er natuurlijk een zekere verwachting was bij mijn aanstelling, werd ik ook aangemoedigd om mijn eigen invulling aan de rol te geven. Van het bijhouden van actie- en besluitenlijsten tot het assisteren bij het opstellen van een test- en implementatieplan. Deze diversiteit aan taken heeft aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van een dieper begrip van mijn persoonlijke voorkeuren en interesses.

Een opdracht die startte met het stellen van vragen als ‘wat is software’ en ‘wat is een integratiehub’, is onlangs geëindigd met het opleveren van een eindrapport. Een mooi moment om stil te staan bij mijn top 3 geleerde lessen.

1. Vooroordelen

Bij de start van mijn opdracht was ik wat sceptisch over zowel de opdracht als de inhoud ervan. Dit kwam doordat het niet direct aansloot bij mijn achtergrond en interesses. Nu ik het einde van mijn opdracht nader, realiseer ik me steeds meer hoe waardevol deze ervaring voor me is geweest. De opdracht heeft me geleerd om altijd een open blik te hebben bij het starten van een nieuwe opdracht. Het zijn juist de opdrachten waarvan je het niet verwacht, die vaak de belangrijkste lessen bieden. Elke opdracht heeft zo zijn charme, soms moet je hier alleen op een onderzoekende manier achter zien te komen.

2. Confrontaties

Iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Mijn initiële reactie? Ik vermijd ze liever dan dat ik ze aanga. Mijn opdracht heeft me echter geleerd om niet weg te lopen voor confrontaties, maar juist het gesprek aan te gaan. Het interveniëren op verschillende interventieniveaus is een waardevolle les die ik heb opgedaan tijdens één van de vele trainingen bij SeederDeBoer. Wanneer je merkt dat je vastzit in herhalende argumenten zonder vooruitgang, overweeg dan om dieper te graven en emoties op tafel te leggen. Vaak ligt er een diepere oorzaak ten grondslag aan een confrontatie. Als je jezelf kwetsbaar opstelt, is de kans groter dat anderen dat ook zullen doen, wat uiteindelijk de samenwerking ten goede komt.

3. Gewoon doen!

Je start aan je eerste opdracht: nerveus, onervaren, omringd door nieuwe mensen en in een onbekende omgeving. Al deze elementen nodigen uit om eerst de kat uit de boom te kijken. Dat is begrijpelijk, maar er komt een moment waarop je gewoon aan de slag moet gaan. Door te vertrouwen op je intuïtie en niet alles te overdenken, gaan er deuren open naar nieuwe kansen en ervaringen. Al doende leert men!

Op dit moment ben ik bezig met mijn tweede opdracht: test consultant bij een academisch ziekenhuis. Hier kan ik mijn ervaring vanuit mijn eerste opdracht samenbrengen met mijn passie voor de zorgsector. En voor wat het waard is: op de vragen zoals ‘wat is software’ en ‘wat is een integratiehub’ kan ik nu gewoon antwoord geven!

Enthousiast geworden door Anouks verhaal?
Solliciteer hier!