“De ruimte voor verandering zit ‘m vaak in de… - SeederDeBoer

“De ruimte voor verandering zit ‘m vaak in de nuances.” — Bonnie Yuen

Net zoals elke andere werkdag, heb ik wel wat meetings op de agenda staan. Tijdens één van die meetings hadden mijn leidinggevende en ik het over onze doelstellingen op het vlak van Diversiteit en Inclusie (wordt vanaf hier afgekort tot: D&I). We realiseerden dat we achter de schermen hard bezig waren om verbetering in ons D&I beleid te verkrijgen, maar dat de buitenwereld nog niet altijd geïnformeerd is over de stappen die we zetten. Bij aanmoediging van mijn collega marketing, ga ik nu in een paar honderd woorden uitleggen waar ik me als werkstudent D&I op richt.

De verbinding aangaan

Diversiteit en Inclusie is ondertussen een buzzword geworden, maar waarom is het nu daadwerkelijk zo belangrijk? Heel plat gezegd, happy employees, happy company. Er zijn twee grote drempels waar veel bedrijven mee worstelen: het werven van divers talent en vervolgens het behouden van dit talent. En daar slaat de voorgaande uitspraak op. Als medewerkers zich niet comfortabel of veilig voelen om zichzelf te zijn, om zichzelf uit te kunnen spreken, of zelfs buitengesloten worden, is de kans groot dat ze een werkgever snel verlaten. Stel je voor dat je 8 uur per dag, 5 dagen in de week in een omgeving bent waar je microagressies moet afschudden, in de auto of op de wc moet bidden of kolven, of waar je niet uitgenodigd wordt voor een borrel omdat het een “onder-onsje” is waar jij geen deel van uitmaakt? Op lange termijn zie je dan dat de mentale gezondheid van een werknemer aftakelt en er uiteindelijk een draaideur effect ontstaat. Dit effect ontstaat wanneer organisaties niet goed zorgen dat mensen met een diverse achtergrond - die soms met veel moeite zijn binnengehaald - goed landen of kunnen doorgroeien binnen de organisatie, waardoor ze snel weer vertrekken.

Als werkstudent Diversiteit en Inclusie probeer ik de werving en het behoud van divers talent te verbeteren. Voor mij begint dit vaak met het aangaan van gesprekken met bi-culturele studenten over solliciteren. Vragen zoals: “Welke middelen gebruik jij om een baan te vinden?” en “Waar let jij op als je een bedrijf ziet?” komen dan ter sprake. Door met deze doelgroep in contact te staan leer je beter waar de knelpunten liggen en hoe je als bedrijf hier beter op in kunt springen. Na de terugkoppeling proberen we onze benadering tot recruitment te veranderen en de drempel voor iedereen te verlagen. Zo hopen we de verbinding te kunnen leggen met de doelgroep waar we nog een afstand tot hebben en de kloof te verkleinen. Ik merk aan mijn persoonlijke gesprekken met studenten dat het vaak gaat om de nuances die je maakt als bedrijf. Door middel van ander taalgebruik in een vacature kom je bijvoorbeeld al een heel eind. Zoals een van onze partners Jurgen Schut dat zei in de podcastserie ‘Verandergasten’; de ruimte voor verandering ligt vaak in de nuances, in plaats van hetgeen wat als het “grote probleem” wordt gezien.

Een paar voorbeelden van taken die vallen onder het takenpakket van mij als Diversiteit en Inclusie werkstudent is het schrijven van vacatureteksten, maar ook het meedenken over content voor social media. Om meer inzicht te verkrijgen in de verbeteringen die we kunnen implementeren als bedrijf, zijn we ook samenwerkingen aangegaan met studieverenigingen die zich richten op studenten met een diverse achtergrond. Zo hopen we meer in contact te staan met doelgroepen die we nu nog niet zo goed bereiken.


Werken bij SeederDeBoer

Het werken bij SeederDeBoer voelt alsof je in een woonwijk woont waar iedereen elkaar respecteert als persoon, elkaars grenzen respecteert en in vrede onder elkaar woont. Klinkt een beetje gek, maar hoe dat eruitziet is dat bijvoorbeeld iedereen bij binnenkomst elkaar aankijkt en gedag zegt, elkaar helpen wanneer iemand ergens niet uitkomt en iedereen uitgenodigd wordt als er iets gezelligs op de planning staat. Dat lijkt heel gewoon, maar is lang niet altijd het geval.

Wil jij meer weten over het werk of hoe het is om te werken bij SeederDeBoer? Plan een koffiegesprek in met één van de consultants.