Het zorginfarct: De kracht van de jonge generatie in… - SeederDeBoer

Het zorginfarct: De kracht van de jonge generatie in verbinding

Net zoals klimaatverandering zichtbaar en voelbaar is, voltrekt zich ook een sluimerende crisis in de gezondheidszorg. Het zorginfarct wordt steeds zichtbaarder en komt dichterbij. De zorg loopt vast als we niets doen. Het aantal handen aan het bed neemt af. De zorgvraag blijft stijgen, net als de kosten. Het is onhoudbaar.

Maar wat als het zorginfarct jou persoonlijk raakt? Wat als jouw partner, ouder(s), broer, zus, vriend of vriendin goede zorg nodig heeft, maar deze niet meer kan krijgen? Het lijkt onwerkelijk, maar als we het systeem niet veranderen, zou dit wel eens de werkelijkheid kunnen worden. Hiervoor kunnen en mogen we onze ogen niet sluiten. Het móet en kan anders!

SeederDeBoer gelooft in de kracht van de jonge generatie leiders die hierin een belangrijke rol kunnen spelen. In de toekomst, maar vooral ook nú. Hierom organiseerde SeederDeBoer onlangs een inspiratiesessie voor zo’n 40 jonge zorgverbeteraars uit het brede ‘ecosysteem’. We hebben verkend wat toekomstige leiders vinden en wat we hierin met elkaar ite doen hebben. Marian Goodman, expert op het gebied van leiderschap en systeemverandering, begeleidde de sessie, samen met collega's Bas van der Kolk, Sanne Vos en Anke ter Horst. Marian is verbonden aan het Presencing Institute (Home | u-school for Transformation) dat weer verbonden is aan MIT. Dit instituut werkt wereldwijd aan maatschappelijke en sociale innovaties en richt zich ook op transformatie van bijvoorbeeld Banking, Health en Welzijn. De basis van hun denken is Theory U.

Tijdens de sessie hebben we op verschillende, interactieve wijzen de dialoog gevoerd met elkaar en hebben we verdiept op wat er nodig is om het zorgsysteem te transformeren. Vanuit de verschillende perspectieven hebben we de verbinding gezocht en ervaren dat iedereen met goede intenties de zorg wil verbeteren. Tegelijkertijd hebben we ervaren hoe complex -en nodig!- het is om dit vanuit het ‘ecosysteem’ te gaan realiseren. Wij hebben genoten van de energie, verbinding en inspiratie. We gaan verder met deze groep; om te werken aan hét ecosysteem dat de zorg van de toekomst gaat creëren en leiden!

"Het was bijzonder, en in mijn ervaring ongekend, om zo veel verschillende functionarissen uit de zorg bij elkaar te zien. Van neurologen tot programmamanagers, verpleegkundigen, zorgverzekeraars en meer. We zijn uit het hele land gekomen om hierbij aanwezig te kunnen zijn. We zien met ons allen de uitdagingen in de zorg; ieder vanuit een eigen perspectief. Het is waardevol om ons bij elkaar te brengen, de uitdagingen en ideeën en oplossingen bij elkaar te brengen en dáár het gesprek over te voeren. Waarom lukt iets niet? En hoe zien wij dat als ‘jonge leiders’? Laten we elkaars werelden beter begrijpen. Ik zie de sessie als een start van iets krachtigs. Mits goed benut, kunnen we denk ik een significante bijdrage leveren aan de zorg: hoe we de zorg georganiseerd hebben, hoe we de zorg uitvoeren en welke rol een ieder hierin heeft. Ik kijk uit naar een tweede keer; er zit enorm veel potentie in het samenkomen van deze professionals; het is zonde als we die niet maximaal benutten.”
Wikash Chinkoe, beleidsadviseur Pieter van Foreest

"De rustige en inspirerende woorden van Marian Goodman, vooral het stukje ‘luisteren’, zijn mij bijgebleven. De manier waarop we als mensen naar elkaar luisteren, elkaar laten uitpraten en iemand de ruimte geven om een mening te laten vormen, doen ertoe. De inspiratiesessie maakte heel duidelijk dat we verder komen door gebruik te maken van elkaars talenten en ervaringen."
Yvanke Huinen, verpleegkundige LUMC