Organisaties veranderen met een open en persoonlijke… - SeederDeBoer

Organisaties veranderen met een open en persoonlijke blik - Tim van Willigenburg

In februari 2022 ben ik gestart met het Consultancy Traineeship bij SeederDeBoer. Ik mocht snel starten met mijn eerste klus bij Amsterdam UMC, waar ik samen met mijn collega Atze voor drie afdelingen een harmonisatie en integratie traject heb begeleid. Tijdens dit traject heb ik een ondersteunende rol vervuld. Hierin heb ik in de praktijk kunnen ondervinden hoe belangrijk gestructureerd werken en timemanagement is.

In februari 2022 ben ik gestart met het Consultancy Traineeship bij SeederDeBoer. Ik mocht snel starten met mijn eerste klus bij Amsterdam UMC, waar ik samen met mijn collega Atze voor drie afdelingen een harmonisatie en integratie traject heb begeleid. Tijdens dit traject heb ik een ondersteunende rol vervuld. Hierin heb ik in de praktijk kunnen ondervinden hoe belangrijk gestructureerd werken en timemanagement is.

Door regie te houden op het proces zorgde ik voor kwalitatief goede voorbereidingen en uitwerkingen van de gehouden sessies. Zelf heb ik ook werksessies mogen faciliteren met medewerkers, waar gebruik werd gemaakt van diverse werkvormen. Door het actief verzamelen van verwachtingen bij de medewerkers en het creëren van draagvlak binnen de hele organisatie, hebben we tijdens de sessies samen met het managementteam de missie, visie, strategie en structuur vastgesteld om de reorganisatie vorm te geven. Verbinden en vertrouwen speelde hierbij een belangrijke rol. Ik kreeg hierin veel verantwoordelijkheid en had de kans om mijn creativiteit te tonen. Daarnaast was het zeer waardevol om constant te kunnen sparren met een senior collega met veel ervaring op het gebied van reorganisaties. Alles bij elkaar was dit een uitdagende en diverse eerste opdracht waar ik ontzettend veel van heb geleerd!

Mijn tweede opdracht was bij een Nederlandse Universiteit. Tijdens deze opdracht onderzocht ik de student communicatie binnen de Universiteit om knelpunten te identificeren en de urgentie binnen de organisatie te achterhalen met als doel om veranderingen omtrent student communicatie door te voeren. Mijn takenpakket bestond voornamelijk uit het opzetten van een onderzoeksplan, het afnemen van verdiepende interviews, het organiseren en faciliteren van werksessies met een studentenpanel en het schijven van het eindrapport. Het was erg leerzaam om zoveel verantwoordelijkheid te krijgen en zelfstandig aan de slag te gaan. Doordat ik zelf ook net student af ben, merkte ik dat ik een goede connectie had met de studenten en dit zorgde voor waardevolle input en een fijne samenwerking.

Vervolgens heb ik samen met mijn collega’s Jet en Bram deelgenomen aan een groot programma binnen de Universiteit. Dit programma bestond uit verschillende IT-implementatie projecten. Allereerst werkte ik mee aan de adoptie en implementatie van een nieuw intranet voor +/- 5000 medewerkers. Na de afronding van dit project was ik verantwoordelijk voor het opstellen van een adoptie- en communicatieaanpak voor de migratie van de corporate website. Tijdens deze periode heb ik mezelf zowel persoonlijk als professioneel ontwikkeld mede door veel kennis op te doen over verandermanagement.

Quote

“Vooruitgang binnen organisaties kan alleen worden bereikt door regelmatige verandering.”
Tim van Willigenburg
Junior Consultant

Een paar weken geleden ben ik gestart met mijn derde opdracht bij stichting WerkvoorHeerlen. Deze organisatie biedt passend werk voor mensen uit de doelgroepen van de Participatiewet, om hen zo goed mogelijk te ontwikkelen richting de arbeidsmarkt. Binnen WerkvoorHeerleen vervul ik de rol van projectleider. Naast een aantal innovatieve projecten ben ik bezig met het verbeteren van de workflow van de organisatie: het efficiënt laten verlopen van de kernprocessen van de organisatie. Zo wordt de meeste waarde toegevoegd voor de inwoners van Heerlen. In mijn rol krijg ik veel verantwoordelijkheid en vrijheid om samen met diverse stakeholders resultaatgericht te werken aan de doelstellingen van de organisatie. Ik haal veel motivatie en energie uit het maatschappelijk impact maken binnen een organisatie als deze. Ik kijk daarom uit naar de uitdagingen die op mijn pad gaan komen tijdens het laatste half jaar van mijn traineeship bij SeederDeBoer!

Ik heb veel mogen leren van mijn voorgaande opdrachten. Het is mijn overtuiging dat vooruitgang binnen organisaties alleen kan worden bereikt door regelmatige verandering. Dit kan als lastig worden ervaren, omdat het hier en nu vaak veilig en vertrouwd voelt. Een nieuwsgierige, open en flexibele houding zorgt ervoor dat een organisatie uiteindelijk de gewenste stappen gaat zetten. Dit proces intrigeert mij en daarom krijg ik veel energie door organisaties bij te staan in complexe verandertrajecten.

Enthousiast geworden door Tims verhaal?
Solliciteer hier!