Hanna Sevinga - SeederDeBoer

Hanna Sevinga - Senior Consultant

“Al wat jy hoeft te weet is dat jy meer as genoeg is”

De zomervakantie komt er al bijna aan. Ik zit in groep 8 en ben druk bezig met de voorbereiding van mijn eindmusical als het doek valt. Het is beter als ik groep 8 nog eens over zou doen. Ik voel me verslagen. Waarom? Een slecht rapport? Geen plek op mijn nieuwe school? Nope. Ik was ‘gewoon nog niet toe’ aan de brugklas.

Na de zomervakantie kom ik mijn oud-klasgenootjes in tegengestelde richting tegen als ik naar mijn school fiets. Geen brugklas voor mij, maar terug naar een oud tafeltje in een oud schooltje. Omdat ik de stof al beheerste – ik moest vrijwel alles gewoon nog een keer doen – organiseerde de juf dan toch wat extra’s voor mij: een Zuid-Afrikaans werkboek. Dat was het.

Ik was wel aardig volgzaam. Ging braaf naar school, keek uren uit het raam, deed nog eens de CITO toets en mocht een jaar later alsnog van school.

Nee. Ik heb nooit de keuze begrepen.

Maar, toch heeft het me wel gevormd.

Het belangrijkste wat ik ervan heb geleerd, is dat keuzes en besluiten die een ander voor je maakt, enorme impact hebben. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar juist ook op iemands leven, op iemands ‘zijn’. Zeker als de beweegredenen voor de personen in kwestie onduidelijk zijn. Waarom wordt iets besloten? Waarom wil het bestuur een andere richting op? Welke consequenties heeft deze beslissing? Het moet duidelijk zijn. Dat is waar ik voor op sta als adviseur, wat mij aan het hart gaat. Ik heb het vak van adviseur gekozen om duidelijkheid te brengen, rust in een chaotische situatie, zekerheid in wankele tijden.

Mijn tweede waarde is erkenning van de mensen in de organisatie. Mensen willen het zo graag goed doen. Maar onzekerheid en onrust voelen als een obstakel om het goede te kunnen doen. Daarom is het zo goed om soms even stil te staan. Van je hoofd, hart en lijf bewust worden en je vertrouwen op je intuïtie te vergroten. Het is zo gaaf als we dit samen weten te bereiken, als je het kwartje ziet vallen en iemand zich realiseert dat: “Al wat hy/zy weet is dat hy/zy meer as genoeg is”.

Dat levert een enorme energie op. Het begint dan écht te stromen en mensen maken de verandering! Ze doen het zelf!

Ach ja, zo zie je maar. Is zo’n tweede jaartje groep 8 dan toch nog ergens goed voor geweest.

Al onze mensen bekijken?
Kijk hier