Actueel

image

SeederDeBoer leest…Verlangen naar Verbinding

Eén van de belangrijkste dingen in mijn werk als consultant is verbinding. Ik geloof dat samenwerking en verbinding belangrijke sleutels tot succes vormen, zowel binnen organisaties als tussen organisaties. Dus toen mijn favoriete schrijfster een boek uitbracht over het thema verbinding, moest ik dit wel lezen!

SeederDeBoer leest

 

Verlangen naar Verbinding

Auteur: Brené Brown

Uitgeverij: Lev.

Jaar: 2017

Aantal pagina’s: 207

 

 

 


Wat is verbinding eigenlijk?

Voor mij persoonlijk is verbinding het samenbrengen van mensen en hun ideeën, waarbij er sprake is van een gezamenlijk doel. In je eentje kun je dat doel niet bereiken, maar als krachten worden gebundeld en er een gezamenlijk geloof is wel! Dat betekent overigens niet dat je het altijd met elkaar eens moet zijn, of overal hetzelfde over moet denken.

Brown beschrijft in haar boek verbinding als de behoefte om ergens echt bij horen. Je kunt ook heel goed ergens bij horen, terwijl je op specifieke onderdelen van mening verschilt. We zijn namelijk allemaal meer dan alleen onze mening over een (gevoelig) onderwerp.

Rug recht, zachte voorkant, wild hart

Volgens Brown gaat verbinding niet over je aanpassen om ergens bij te horen of je anders voordoen dan je bent om anderen niet teleur te stellen. Het begint bij jezelf, hoewel dat een paradox lijkt. Voordat je ook maar ergens echt bij kunt horen, moet je bij jezelf horen. Ze haalt in haar boek ook regelmatig de volgende quote van Maya Angelou aan: Je bent pas vrij als je je realiseert dat je nergens bij hoort – dat je overal bij hoort – op geen enkele plek”. Deze quote beschrijft de paradox van je alleen, maar ook sterk voelen.

In haar boek roept Brown op om onze rug recht te houden: zeg wat je ergens van vindt en doe wat jij denkt dat juist is, ondanks kritiek en angst. Zorg ook voor een zachte voorkant: stel je kwetsbaar op en sta open voor anderen.  Deze combinatie van sterk en zacht, maar ook enthousiast en beducht, moedig en bang beschrijft Brown als een wild hart.

Bij jezelf horen

Met dit boek worden we weer even met onze neus op de feiten gedrukt. Natuurlijk hebben we allemaal een hele sterke behoefte om niet alleen te staan en ergens bij te horen. Maar wat misschien nog wel erger is dan nergens bij horen, is ergens bij horen omdat je jezelf niet durft te zijn.

Ook in ons werk komen we dit tegen: je wordt in de verleiding gebracht om op basis van een verschil van inzicht buiten het team geplaatst te worden. Bijvoorbeeld in de (klassieke) discussie tussen professionals en bestuurder krijg je regelmatig de vraag ‘voor wie ben jij eigenlijk?’. De uitdaging is om niet vóór de één of tegen de ander te zijn, maar om te blijven zoeken naar de gezamenlijkheid, juist als je op elementen van mening verschilt. Door open te staan voor dat wat de ander denkt, te leren van elkaar en in oprechte verbinding met elkaar te zijn.

Benieuwd hoe u die uitdaging in uw organisatie aan kan gaan? Ik kom graag een keer langs om hierover in gesprek te gaan!

Benieuwd naar het boek? Bestel hier!