Actueel

image

Stille revolutie met papierloos werken bij de rechtbanken

Al sinds de introductie van de Napoleontische wetgeving, ruim twee eeuwen geleden, ontvangen rechters de dossiers en aanklachten op papier. Maar daar is nu verandering in gekomen. De Nederlandse Rechtspraak is in hoog tempo bezig over te stappen naar digitale strafdossiers. Dit is een ware revolutie binnen de rechtspraak: in twee jaar van de Trias Politica van Napoleon naar het nieuwe werken van Steve Jobs. In tegenstelling tot veel andere revoluties is deze geruisloos en succesvol verlopen.

Toch had deze ‘digitale revolutie’ flink wat voeten in de aarde. Wat maakte dit tot een succes? Een belangrijke voorwaarde voor succes was het ontwikkelen van een dossierviewer met de mogelijkheid om zittingsgericht te werken. Toch is het project niet gestart als ICT-project, maar als een programma, gericht op digitalisering van het werk van de rechters en griffiers. Al in een vroeg stadium kregen de beoogde gebruikers een impressie die qua vormgeving en werking een goed beeld gaf van het uiteindelijke resultaat. Er is daarbij intensief samengewerkt met rechters en griffiers uit de praktijk, want sleutelen aan de aard van de werkzaamheden van een professional kan niet zonder betrokkenheid van diezelfde professional. Bovendien was er ruimte voor pilots en beproeving in de praktijk.

Kortom: de gebruikers stonden dit keer werkelijk centraal, waardoor er voldoende aandacht uitging naar zaken als een goede performance, beschikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van het geheel. Geïnteresseerd in het lezen van het gehele verhaal van Willem Hangelbroek  (Vice-president bij de rechtbank in Almelo), Guido Kilsdonk en Stef van Wunnik (respectievelijk partner en management consultant binnen SeederDeBoer)? U vindt een downloadlink naar het hele artikel onder dit bericht.