Actueel

image

SeederDeBoer leest… The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Don’t Try

‘Now here’s the problem: Our society today, through the wonders of consumer culture and hey-look-my-life-is-cooler-than-yours social media, has bred a whole generation of people who believe that having these negative experiences -anxiety, fear, guilt, etc.- is totally not okay.’

Dit boek gaat over hoe je kunt leren leven met tegenslagen zonder constant overdreven positief te zijn. Het gaat in tegen het populaire ‘geloof’ om alleen maar de positieve kanten van het leven te accepteren om zo gelukkig mogelijk te worden. Bovendien is het geschreven in directe en confronterende taal. Zelfhulpboeken zijn normaal gesproken niet zo mijn ding, maar de titel deed mij toch denken: “Ik wil er ook geen f*ck om geven!”.

Mijn werk als consultant houdt in veel gevallen in dat ik op zoek ben naar verbetermogelijkheden in organisaties. Dat vind ik heerlijk, gelukkig maar, anders had ik niet het goede beroep gekozen, maar het maakt je ook behoorlijk zelfkritisch. Waar trek je de grens? Wanneer is je werk goed genoeg? Dat zou ik wel willen leren.

SeederDeBoer leest…

The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Auteur: Mark Manson

Taal: Engels

Uitgeverij: HarperCollins Publishers

Jaar van uitgave: 2016

Aantal pagina’s: 206

 

Emotions are overrated

‘Emotions evolved for one specific purpose: to help us live and reproduce a little bit better. That’s it. They’re feedback mechanisms telling us that something is either likely right or likely wrong for us – nothing more, nothing less.’

Het boek jaagt in een korte tijd met confronterende taal door een hoop boeddhistische kennis. ‘Een f*ck om dingen geven’, in het bijzonder de juiste f*cks om dingen geven, is blijkbaar erg boeddhistisch… de belangrijkste lessen zijn ‘hou alleen vast aan waarden die je kunt controleren’; ‘Geloof nooit dat je iets zeker weet want dat weerhoudt je van verbetering’, en ‘focus niet op het maken van een impact, het weerhoudt je van het genieten van wat je hebt’.

Sticking to what we’re good at confines us and stifles us

‘A lot of this fear of failure comes from having chosen shitty values. For instance, if i measure myself by the standard “Make everyone I meet like me,” I will be anxious, because failure is 100 percent defined by the actions of others, not by my own actions.’

Het boek is erg vlot geschreven met een hoop toelichting in de vorm van anekdotes. Dat maakt dat een vrij zwaar onderwerp toch erg licht leest. Het boek zette mij in ieder geval van begin tot eind aan het denken. Bijzonder, want meestal heb je na het eerste hoofdstuk al in de gaten wat de boodschap van de rest van het boek is. Het boek haalde veel lessen bij me naar boven die ik eerder tijdens trainingen in mijn Consultancy Traineeship heb meegekregen. Dingen die ik door mijn eigen ambitie en druk om steeds beter werk af te leveren misschien al weer even vergeten was. Bijvoorbeeld dat je nooit iets zeker weet, er bestaan immers meerdere perspectieven voor ieder probleem. Wat ik mij na het lezen van dit boek in ieder geval heb voorgenomen is om meer ‘in het moment te blijven’. Dat maakt dat ik beter luister naar de mensen om me heen en minder afgeleid word door de dingen die ik misschien in de toekomst anders, of beter zou kunnen doen. Daarmee heeft dit boek me geleerd dat ik het antwoord op mijn vraag al in mij had.

You are great. Already. Whether you realize it or not.

‘And it’s not because you launched an iPhone app, or finished school a year early, or bought yourself a sweet-ass boat. These things do not define greatness.’

Het boek is geschikt voor iedereen die (te) streng voor zichzelf is en die grof taalgebruik niet vervelend vindt. Ik heb het boek ook aan mijn moeder geleend, maar zij was na 2 pagina’s zat dat in iedere zin twee keer het f-woord wordt gebruikt. Vind je dat geen probleem, dan kan ik het boek van harte aanbevelen. Het is erg confronterend en maakt zijn boodschap meer dan duidelijk. Een ander advies is om het na verloop van tijd nog eens te herlezen; de lessen in dit boek zijn het waard!

Benieuwd naar je eigen bevindingen?

Bestel het boek hier