Actueel

image

SeederDeBoer leest… Design Thinking

‘Een gedegen probleemanalyse leidt tot het in de finesses doorgronden van de huidige situatie, maar beperkt bij het vinden van de juiste oplossing’. Het is deze gedachte die me aanzette het boek “Design Thinking – Radicaal veranderen in kleine stappen” van Guido Stompff te lezen.

Service Designers nemen de huidige situatie zoals die is en framen mogelijke oplossingen. Net zo lang tot ze de passende oplossing hebben gevonden en doorgronden wat in essentie het probleem is. Voor een veranderaar (intern, extern, manager, adviseur, kortom: iedereen die zich met veranderingen bezighoudt) lijkt dit de omgekeerde wereld. Hoe werken Service Designers? In welke situaties wordt Design Thinking succesvol toegepast? En wat kan dit betekenen voor mijn eigen werkwijze als adviseur?

 

SeederDeBoer leest…

Design Thinking –  Radicaal veranderen in kleine stappen

 

Auteur: Guido Stompff

Uitgeverij: Boom uitgevers Amsterdam

Jaar: 2018

Aantal pagina’s: 213

 

 

Het begint met empathie

Wanneer je ontwerpt voor anderen, moet je jezelf kunnen inleven in de ander en diens situatie. Of je ontwerp nu een product, dienst, organisatie of wet betreft. Empathie is het vermogen jezelf te verplaatsen in de gedachtegangen en gevoelens van een ander. Alleen door je echt in de ander te verdiepen, besef je wat die persoon nodig heeft. Kwantitatieve analyses, veel gebruikt om de huidige situatie te doorgronden -het wat- leveren veel feitelijke informatie op, maar helpen niet om jezelf beter in te leven zodat je zicht krijgt op het hoe en waarom. Diepte-interviews, observeren en participeren, of het ontwerpen met gebruikers, vergroot dit inzicht in het hoe en waarom wél. Het zet me aan het denken: op welke momenten ga ik er te snel vanuit dat ik het wel begrijp? Heb ik op dat soort momenten echt dezelfde ervaring opgedaan als de gebruiker?

Het succes van het ontwerp hangt af van het abductief vermogen van de ontwerper

De meeste mensen denken in de ist-situatie, ontwerpers denken in de soll-situatie. Niet kijken naar de wereld zoals hij is, maar zoals de wereld zou kunnen zijn. Het design-proces kenmerkt zich door iteraties: steeds weer opties bedenken en kiezen hoe verder te gaan. Het leidt, stapje voor stapje, tot radicale ideeën. Dat gaat volgens een vaststaande cyclus: framing – analyse – ideeënontwikkeling – realisatie – reflectie. In veel andere boeken wordt deze cyclus ook wel omschreven als: empathize – define –  ideate – prototype – test – implement. Het vermogen om te framen en  steeds weer nieuwe opties te bedenken is een belangrijke eigenschap van een goede ontwerper.

Complexe situaties vragen om een andere aanpak

Design Thinking is succesvol inzetbaar als het probleem complex is en er geen oplossingen voorhanden zijn (en het analyseren van het probleem dus niet leidt tot de oplossing). Het analyseren van de huidige situatie is namelijk vooral effectief bij overzichtelijke problemen die met kennis zijn op te lossen. Nu ik er nog eens over nadenk, bedenk ik me dat het kwantitatief analyseren van een complexe situatie misschien wel comfortabel voelt, maar eigenlijk op schijnzekerheid is gebaseerd.

Het boek heeft mij veel inzichten gegeven, jou ook?

Het boek heeft mij veel inzicht gegeven in de methode Design Thinking. Ik wist niet dat Design Thinking zo’n sterk beroep doet op het empathisch vermogen van de gebruiker. Ook de uitgebreide beschrijving over het toepassen van frames vond ik interessant om te lezen. En de tip dat je in het begin alleen de essentie van je idee aan de opdrachtgever/klant laat zien, waarbij je kiest voor een representatievorm die past bij de doelgroep, vind ik waardevol. Het hoofdstuk over creativiteitstechnieken is naar mijn idee niet volledig en had er wat mij betreft dan ook uit gekund. Daar zijn betere boeken over te vinden.

Ik beveel het boek iedere veranderaar aan. Innoveren in plaats van veranderen zou tot het handelingsrepertoire van iedere veranderaar moeten horen. Zeker in deze snel veranderende- en vaak complexe wereld.

Meer weten over Design Thinking?

Bestel het boek hier
Laat je me weten welke inzichten jij hebt opgedaan na het lezen van dit boek? Ik ben benieuwd!