Actueel

image

Over pannenkoeken aan bomen en doen wat JIJ wilt

Een land zonder oorlog met een overvloed aan voedsel en bier en toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen. Zo omschreven de Middeleeuwse filosofen de ‘Utopie’, de ultieme toekomst.

Voor deze middeleeuwse heren was dit een ver-van-hun-bed-show. Hongersnoden, oorlogen, epidemieën en andere ontberingen hoorden bij de  dagelijkse gang van zaken. Een pasgeborene had een levensverwachting van maximaal dertig jaar.

In hun Utopie vlogen gebraden ganzen door de lucht en groeiden pannenkoeken aan de bomen. Iedereen deed wat hij of zij wilde, zoals dagenlang luieren in de zon.

Gebraden ganzen en pannenkoeken aan bomen

Historicus Herman Pleij stelde onlangs dat wij anno 2019, los van de gebraden ganzen en pannenkoeken aan bomen, erg dicht bij de Utopie van onze voorvaderen komen. ‘’Fastfood elk uur van de dag en nacht, goede gezondheidszorg en een criminaliteitscijfer dat veertig keer lager ligt dan in de Middeleeuwen.’’ De Middeleeuwse filosofen zouden in hun handjes knijpen met onze levensstandaard. Wat zouden ze zich verder nog kunnen wensen?

We hebben het dan ook enorm goed. Hoe kan het dan toch zijn dat niet iedereen zich wentelt in geluk en welzijn? In de Middeleeuwen kenden ze geen burn-outs en antidepressiva, terwijl ze toch keihard moesten werken voor hun dagelijkse kostje. En nu kennen we allemaal wel iemand die dreigt vast te lopen, of het niet meer ziet zitten op z’n werk.

Ratrace

Psycholoog dr. Twenge verklaart dit door het feit dat wij onze kinderen vertellen: “Jij kunt alles worden wat je wilt. Je bent bijzonder.” Dat is natuurlijk lekker opbouwend, maar hoe kom je erachter wat je echt wilt? Waar spring jij dan ‘s ochtends je bed voor uit? Gaat het dan om succes? En wat is dat? Wie maakt het snelst promotie? Wie heeft de leukste vrienden? Wie komt op de mooiste plekken?

Dat zou wel eens een ratrace zonder einde kunnen worden. En een race zonder winnaars. Want doe je dan wat je wilt? Het antwoord daarop ligt gelukkig gewoon in jezelf. Dat hadden ze je er alleen nog even bij mogen vertellen.

Bundel je krachten

Op 8 mei, organiseer ik, Jazz, samen met Anne, Bas, Milou en Pauline het Dagje Sprankelen. Een jaarlijks evenement van SeederDeBoer voor en door jonge talenten.

Het concept is simpel: jonge talenten van SeederDeBoer en andere uiteenlopende organisaties komen één dag bij elkaar om de krachten te bundelen bij het uitwerken van een thema. Dit jaar ‘Authenticiteit’.

Onder leiding van Millennial coach Daan Klever gaan we aan de slag met vragen als; Waar word jij nou echt blij van? Waar zit jouw kracht? Wat is voor jou belangrijk? En wat zal er gebeuren wanneer je hier volledig naar gaat handelen?

Uitkomsten? Die kennen we nog niet. Deze zullen overigens voor iedereen verschillend zijn. Toch zijn wij als commissie van het Dagje Sprankelen ervan overtuigd dat dit een wezenlijk thema is voor onze generatie en dat deze dag voor iedereen nuttig is.

En laten we eerlijk zijn, wanneer jij je kernwaarden weet te ontdekken, hiernaar handelt en volledig authentiek door het leven gaat, moet dat niet voelen alsof je in een Utopie leeft?

Geïnteresseerd om hieraan deel te nemen? Aanmelden voor het Dagje Sprankelen 2019 kan nog tot en met vrijdag 3 mei via deze link.