Gasflamme

Op zoek naar de juiste balans

Robbert Nachbar
Junior Consultant

Het werk is nooit af en kan altijd beter: aan het begin van het dynamische bestaan als Young Professional bij SeederDeBoer, is het best even zoeken naar een goede verhouding  tussen werk en privé. Het is prettig dat SeederDeBoer stimuleert om hier goed over na te denken. Graag neem ik je mee hoe ik de juiste balans probeer te vinden.

Four Burners Theory

Een tijd geleden, bij de housewarming van een goede vriend, raakte ik in gesprek met zijn broer, Nick. Nick had destijds een indrukwekkende baan bij Coolblue en vertelde me over een theorie die hem in staat stelde na te denken over de balans tussen werk en privé: de four burners theory. De heldere uitleg van Nick lees je op zijn website. Hierbij in het kort mijn interpretatie.

Stel het leven voor als een gasfornuis met een aantal branders, bijvoorbeeld familie, vrienden, gezondheid en werk. Het gasfornuis kent een beperkte hoeveelheid gas. Gas ten bate van de ene brander, gaat ten koste van de ander. Ofwel, tijd en energie kan in het leven maar één keer worden uitgegeven. Als ik bij mijn opa en oma op bezoek ben, kan ik op dat moment niet trainen voor de aanstaande wielerwedstrijd met SeederDeBoer of PowerPointslides maken voor mijn opdracht. Hoewel het mijn natuurlijke neiging is om alles perfect te willen doen, word ik gedwongen fundamentele keuzes te maken. Volgens deze theorie moet je, als je succesvol wilt zijn, één van de branders uitzetten. Wanneer je écht succesvol wilt zijn, moet je er twee uitzetten. De four burnes theorie biedt praktische manieren hoe om te gaan met het maken van deze keuzes. Zo kun je branders uitbesteden, simpelweg omarmen dat tijd beperkt is, of door de tijd heen branders verschillend afstellen.

Het feit dat we keuzes moeten maken, klinkt als een open deur. Desondanks vond ik het destijds machtig interessante materie, omdat het mij een wezenlijk inzicht gaf. Altijd alles perfect willen doen, leidt automatisch tot teleurstelling en het gevoel van falen. Het kost tomeloos veel energie en levert uiteindelijk niet het gewenste resultaat op.

In de periode na het gesprek met Nick probeerde ik dit inzicht zoveel mogelijk in de praktijk te brengen. Ik had het druk, doordat ik mijn master combineerde met intensieve nevenactiviteiten bij De Kleine Consultant. Echter, bewuster prioriteiten stellen en vooral nee zeggen, gaf veel rust. Het was niet erg om een semi-leuk feestje aan mij voorbij te laten gaan, doordat ik bewust prioriteit gaf aan mijn master en De Kleine Consultant. De overige tijd besteedde ik aan familie en vrienden die er voor mij echt toedoen.

Keuzes maken in de praktijk

Inmiddels ligt de hierboven beschreven periode alweer een tijd achter me. Ik moet bekennen dat het even geleden is dat ik goed over de huidige afstelling van mijn branders heb nagedacht. Momenteel doe ik een opdracht bij een grote Nederlandse bank. Ik ervaar het als een intensieve omgeving, waar soms tot in de late uren wordt gewerkt. Er is voldoende werk om 24/7 door te gaan en het kan altijd beter. Zonder dat ik het goed in de gaten heb gehad, is de brander ‘werk’ vol opengegaan.

De juiste balans houden

De opdracht bij de bank duurt inmiddels ruim drie maanden. Maar momenteel geniet ik van een vakantie in de Alpen. Een mooi moment om te reflecteren. Vanmiddag heb ik de website van Nick weer eens bezocht. Hier stuitte ik op een blog over een 30 seconden durende speech van Bryan Dison, de voormalig CEO van Coca Cola. De speech luidt als volgt:

’Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. They are Work, Family, Health, Friends and Spirit and you’re keeping all of these in the air.

You will soon understand that Work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. But the other four Balls – Family, Health, Friends and Spirit – are made of glass. If you drop one of these, they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for it.

Work efficiently during office hours and leave on time. Give the required time to your family, friends & have a proper rest. Value has a value only if it’s value is valued.’’

Bovenstaande quote herinnert me er aan dat ik moet oppassen met volledig op te gaan in werk, omdat het onherstelbare schade kan toebrengen aan de voor mij meest waardevolle elementen van het leven. Wat enorm helpt is dat dit tijdens trainingen, workshops en gesprekken met collega’s van SeederDeBoer een belangrijk thema is. Het is prettig om voor een werkgever te werken, die stimuleert om hier goed over na te denken en waar collega’s naar elkaar omkijken. Dit schept veel vertrouwen en helpt mij de juiste balans te houden.

Anderen lazen ook

Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website. Door verder te gaan op deze site accepteert u automatisch deze essentiële en analytische cookies.