Actueel

image

Mijn eerste maanden als junior data consultant

Een half jaar geleden startte ik als junior data consultant bij SeederDeBoer. Tijdens het schrijven van dit blog blik ik terug op deze eerste 6 maanden. Ik besef me dat ik ontzettend veel leer bij SeederDeBoer. Ik leer van collega’s, de opdrachten die ik doe en de aangeboden trainingen. Ik kijk terug op mijn gestelde doelen en de quotes die mij geïnspireerd én geholpen hebben om deze doelen te behalen.

In mijn huidige opdracht werk ik als business analist aan data warehousing bij een Nederlandse bank. Een datawarehouse is kort gezegd een opslagplaats voor databases. Als business analist bereid ik teamleden voor op wat er in een database, of in het systeem veranderd moet worden dat betrekking heeft op de business. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuw product in databases gezet moet worden, onderzoek ik waar deze verandering invloed op heeft en vertaal dit naar de ontwikkelaars en testers.

Van toegevoegde waarde zijn

Op het moment dat ik startte met werken had ik geen ervaring in consultancy of als business analist. Ondanks dat, heb ik mijzelf destijds ten doel gesteld om vanaf het begin af aan van toegevoegde waarde te zijn in mijn opdracht. Hiervoor stelde ik mijzelf ten doel om maandelijks een teambijdrage te leveren. De volgende quote heeft mij daarbij geholpen:

‘Een goede daad verrichten is makkelijk, de gewoonte ontwikkelen om dat altijd te doen niet.’
Aristoteles – Grieks filosoof 384 v.C. – 322 v.C.

In het afgelopen half jaar is het leveren van een teambijdrage mij op verschillende manieren, soms zelfstandig en soms met behulp van anderen, gelukt. Zoals bijvoorbeeld bij het organiseren van een informatiebijeenkomst of bij het helpen van het oplossen van een probleem dat in het team speelt. De bovenstaande uitspraak leert mij om op regelmatige basis bezig te zijn met mijn doel. Want na één keer iets gedaan te hebben voor het team, ben ik nog niet gelijk van toegevoegde waarde.

Leren door te doen

In mijn opdracht werk ik met een database die te benaderen is via een programma waarin ook wordt geprogrammeerd. Ik wil dit programma graag beter begrijpen om er goed mee te kunnen werken. De onderstaande quote heeft mij daarbij geïnspireerd:

‘Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.’
Aristoteles – Grieks filosoof 384 v.C. – 322 v.C.

Ik ben op zoek gegaan naar oefeningen die mij helpen en oefen nu regelmatig met kleine opdrachtjes om het programma beter te begrijpen. In mijn rol als business analist is het belangrijk dat je een ontwikkelaar voorbereidt op wat komen gaat en daar hoort het programmeren ook bij. Het is zelfs al voorgekomen dat ik een ontwikkelaar kon uitleggen welke functie hij in het programma moest gebruiken.

Leren door vragen te stellen

Tot slot heb ik mijzelf ten doel gesteld om veel vragen te stellen aan mijn collega’s. Door eerdere werkervaringen wist ik dat dit lastig kan zijn. Laatst besprak ik de volgende quote met mijn mentor tijdens een mentorgesprek:

‘Ware kennis bestaat erin te weten dat men niets weet.’
Socrates – Grieks filosoof 469 v.C. – 399 v.C.

Mijn mentor en ik  kwamen tot de volgende betekenis: ook al heb je je leven lang hetzelfde vak beoefend, dan weet je nog niet alles over het gebied waarin je bent gespecialiseerd. Dit komt overeen met mijn eigen situatie. Oorspronkelijk dacht ik dat ik na een paar maanden werken al veel zou begrijpen en dat ik minder vragen voor mijn collega’s had. In de complexe omgeving waarin ik werk is dit echter niet het geval. Ik heb juist meer vragen dan in het begin. Maar door deze quote weet ik dat het juist goed is om anderen vragen te blijven stellen.

De drie genoemde quotes hebben voor mij een prachtige betekenis. Inmiddels heb ik ze opgeschreven en spreekwoordelijk ‘boven mijn bed gehangen’ om mijzelf er aan te herinneren aan mijn doelen te blijven werken. Welke quotes helpen jou bij het bereiken van jouw doelen?