Actueel

image

Innovatie is kinderspel, of toch niet?

Een aantal jaren geleden ontdekte ik het ‘spelen tijdens het werk’. Misschien trek je nu wel verbaasd je wenkbrauwen op. Spelen is namelijk iets wat met kinderen en niet met volwassenen geassociëerd wordt. Maar spelen blijft, naast dat het leuk is, een van de beste en overigens meest gebruikte manieren om te innoveren.

Kinderspel

Denk eens terug aan je kindertijd waarin je een ridder, indiaan of wereldberoemde danseres imiteerde. Je maakte tekeningen die je trots aan iedereen liet zien. Er waren geen grenzen voor je fantasie. Die spelletjes betekende echter niet dat je een indiaan wilde worden. Het stelde je wel in staat om binnen één dag alles te worden wat je zou willen zijn.

Van verandermanagement naar verandervrijheid

Waarom zijn we er ons als volwassenen niet bewust van dat we dit op ons werk ook kunnen doen? Naar mijn idee leggen we ons tijdens het werk vaak restricties op, maar door die hokjes voor onszelf te creëren blijven we denken zoals we al dachten en met deze denkwijze breng je geen verandering teweeg. Verandering heeft flexibiliteit, creativiteit en nieuwsgierigheid nodig. Om dat te kunnen ervaren moet je het gevoel hebben dat je de vrijheid hebt om los te komen uit je werkstramien. Ga eens spelen! Verleg je grenzen en duik in je fantasie.

Zelf ga ik bijvoorbeeld terug in mijn fantasie als ik samen met collega’s brainstorm over een mogelijke oplossing voor een probleem. Natuurlijk speel ik ook als ik af een toe een grapje met een collega uithaal, want met dit alles test ik mijn eigen grenzen en verken mijn omgeving.. En ik denk…. dat jij dit ook allemaal doet.

Oefening baart spel

Om je collega’s uit te dagen om zich ook speels te laten gedragen kan het helpen in je werk meer spelelementen toe te voegen: ‘gamification’. Wij gebruiken het om onze collega’s en klanten uit te dagen, te stimuleren en motiveren. Zo hebben we een escaperoom ingezet om een verandering te illustreren en delen we badges uit om Lean-gedrag te belonen. De belangrijkste reden waarom we dit doen is om mensen weer creatief en fantasievol te laten zijn. Daarmee creëer je namelijk de eerste beweging richting verandering. Denk eens buiten de gebaande paden, dan heb je daarmee al de eerste stap gezet.

Geïnspireerd? Neem contact op met prinses Floor!