Nienke van Es_kennis is er om te delen_witte achtergrond

Hoe mijn achtergrond helpt

Nienke van Es
Consultant

Mijn naam is Nienke en ik werk sinds een half jaar bij SeederDeBoer. Qua achtergrond ben ik hier een beetje een vreemde eend in de bijt. Ik heb namelijk informatica gestudeerd en een master in science education & communication. Dit betekent dat ik wat ervaring heb met voor de klas staan. Deze ervaring neem ik elke dag mee naar de klant en kan soms bijzonder uitpakken. Graag neem ik jullie mee in hoe ik mijn achtergrond gebruik tijdens mijn dagelijkse bezigheden als PMO (projectmanagement officer).

  1. Snel aanpassen aan omgeving

Als consultant weet je natuurlijk nooit waar je terecht komt. Ik heb een natuurlijke interesse voor een IT-omgeving, dus dat ik daar terecht kwam bij mijn eerste opdracht was geweldig. Ik merkte dat ik inhoudelijk heel snel mee kon met het team. Vanuit het onderwijs ben ik ook gewend met veel verschillende soorten mensen om te gaan en te differentiëren in mijn communicatie. Dit komt bij de klant goed van pas, omdat ik gedrag herken en weet hoe hier effectief op te reageren. Soms heb ik zelfs het idee dat ik in de ogen kijk van een volwassen versie van die ene leerling.

  1. Take one for the team

Het is niet altijd fijn, maar soms is het nodig om een onpopulaire mening te uiten om uiteindelijk het project als geheel te helpen. Het gevolg kan zijn dat je collega’s bij de klant je even niet heel aardig meer vinden. In het onderwijs heb ik al heel snel geleerd me hier niks van aan te trekken. Met elk uur 25 nieuwe leerlingen die ieder hun eigen mening hebben, kan het niet anders dat iemand je een keer niet aardig vindt.

  1. Het kan ook anders…

Urenlang vergaderen zorgt er meestal voor dat mensen er niet met hun volle aandacht bij zijn, hetzelfde geldt als je een uur lang aan het uitleggen bent voor een klas. Bij het lesgeven gebruiken we daarom verschillende werkvormen om de leerlingen actief te houden. Dit principe blijkt ook goed te werken tijdens vergaderingen. In plaats van met zijn allen na te denken over risico’s van het project, kun je natuurlijk ook een ronde risico speeddaten spelen.

Driehoeken om risico’s te bepalen

Deze vorm heb ik bedacht met als doel alle deelnemers één-op-één met elkaar te laten praten in een vlot tempo. En wanneer we de impact en waarschijnlijkheid van deze risico’s moeten bepalen gebruiken we de driehoeken om dit snel te kunnen doen.

 

  1. Blockchainavond

Het laatste voordeel is toch wel de mogelijkheid om kennis te delen. Bij SeederDeBoer heb ik samen met mijn collega Christian Jansen voor geïnteresseerde collega’s een blockchainavond georganiseerd. We hadden gezorgd voor de benodigde voorkennis en voor het college zelf een spreker. Uiteraard niet alleen met een presentatie, maar ook met een filmpje en spelletje. En een laatste bijkomend voordeel: uitleggen en spreken voor een grote groep mensen jaagt mij geen angst meer aan.

Bij SeederDeBoer heeft iedereen een andere achtergrond die zorgt voor veel verschillende blikken op een situatie, wat een leerzame omgeving maakt. Ben je nieuwsgierig geworden naar het risico speeddaten of de manier waarop jij jouw kwaliteiten kan inzetten? Wij maken graag kennis!

Anderen lazen ook

Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website. Door verder te gaan op deze site accepteert u automatisch deze essentiële en analytische cookies.