Het nomadenbetsaan van een Young Professional

Het nomadenbestaan van een junior consultant

Marloes de Bruin
Consultant

Mijn naam is Marloes de Bruin en ik ben sinds april 2018 werkzaam als junior consultant (voorheen Young Professional genaamd) bij SeederDeBoer. In de jaren die hieraan vooraf gingen, heb ik op verschillende plekken op de wereld gewoond, gestudeerd en gewerkt. Het proces van het ontdekken van nieuwe landen, het integreren in de lokale bevolking en het omarmen van een nieuwe levensstijl stond gedurende die jaren centraal. Ondanks dat mijn levensstijl van toen er anders uit zag dan nu, bestaan er overeenkomsten. Benieuwd op welke manier ik parallellen zie tussen mijn leven van toen en het leven van nu, als werkende in eigen land?

Tussen 2013 en 2017 heb ik meer tijd in het buitenland gespendeerd dan in Nederland. Na zes maanden studeren in Griekenland, vertrok ik al gauw naar Göteborg om daar onderzoek te doen. Na een jaar in Zweden reisde ik naar Nieuw Zeeland, waar ik een jaar gewerkt heb. Tijdens mijn terugvlucht vanaf Nieuw Zeeland naar Nederland plande ik alweer mijn volgende reis naar Oost-Afrika. Er schuilt een interessante uitdaging in het je eigen maken van een nieuwe situatie. Ik hou van het avontuur, de verwondering over het onbekende en de vele nieuwe ontmoetingen. Weer thuis in Nederland was het wennen – en niet in de minste plaats voor de mensen in mijn omgeving. ‘Wat is de volgende bestemming?‘ is een vraag die ik afgelopen jaar dan ook vaak te horen kreeg, afgewisseld met een incidentele ‘Hoelang ga je het dit keer vol houden hier?‘ En hoewel ik niet uitsluit dat ik ooit opnieuw mijn koffers pak en alles achter me laat, merk ik aan mezelf dat ik nu – juist hier in Nederland en bij SeederDeBoer – precies op mijn plek zit.

De reis als bestemming

Ik herken namelijk parallellen tussen mijn enigszins nomadische levensstijl van toen en mijn huidige manier van leven als junior consultant bij SeederDeBoer. Binnen mijn werk gaat een nieuwe opdracht gepaard met nieuwe uitdagingen, een nieuwe organisatiecultuur en vaak ook een nieuwe sector. Net als tijdens het reizen staat hierin het verkennen van en het jezelf verwonderen over je nieuwe omgeving centraal. Je krijgt te maken met een toegenomen zelfbewustzijn terwijl je die omgeving verkent, met alle eventuele ongemakken van dien. Je leert langzaamaan begrijpen hoe de dynamiek van een systeem werkt, hoe er ‘geleefd’ wordt en welke normen en waarden belangrijk worden geacht. Net als tijdens het reizen maak je je een nieuwe taal eigen, ditmaal de taal van de organisatie. Bovenal ben je bezig met het leggen van verbindingen, om zo van anderen te kunnen leren – en anderen van jou.

Het gevarieerde karakter van deze werkvorm past bij me en geeft me energie. Het voedt mijn nieuwsgierigheid en zorgt ervoor dat ik met een breed scala aan mensen in contact kom van wie ik kan leren. Het zorgt ervoor dat ik verschillende kanten van mezelf leer kennen. De gedachte dat ik nog niet weet met welk project ik over een paar maanden bezig ben – en met wie en op welke plek – brengt bovendien een bepaalde onvoorspelbaarheid met zich mee en houdt me geboeid. Een reis in eigen land, in mijn eigen professionele ontwikkeling.

De uitdaging van het vertrek

Waar ik een uitdaging zie in het vinden van een weg in een nieuwe situatie, schuilt er tegelijkertijd ook in het weer weggaan een zekere uitdaging. Want ook al blijf je bij de klant altijd een externe, een organisatie waar je langere tijd rondloopt gaat net als een land op een gegeven moment toch een beetje onder je huid zitten. Dit ervaar ik ook in mijn huidige opdracht. Momenteel zit ik in mijn laatste maand bij Tilburg University, waar ik ad interim de rol van bestuurssecretaris vervul. De afgelopen maanden heb ik me mogen onderdompelen in de board room dynamics van deze organisatie, met als context de onderwijssector waarin momenteel veel gaande is. Ik heb mogen werken met een breed scala aan gedreven persoonlijkheden van wie ik veel heb geleerd – van bestuurders tot beleidsmedewerkers tot medezeggenschapsleden.

Met het einde van de opdracht in zicht, komt het besef dat de nieuwe omgeving van een paar maanden geleden stukje bij beetje getransformeerd is tot bekend en vertrouwd terrein. Hoewel afscheid nemen van bekend en vertrouwd terrein na een bijzondere tijd soms niet makkelijk is, kijk ik ook zeker weer uit naar de volgende bestemming.

Heeft mijn verhaal jou geïnspireerd en wil je meer weten over het werken als junior consultant bij SeederDeBoer? Neem gerust contact met mij op!

Anderen lazen ook

Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website. Door verder te gaan op deze site accepteert u automatisch deze essentiële en analytische cookies.