Een sprong in het diepe

Een sprong in het diepe

Liset Vliegen
Consultant

Junior consultants (voorheen Young Professionals) bij SeederDeBoer hebben veel gemeen: meestal pas afgestudeerd, ambitieus, leergierig en energiek. Echter, iedereen onderscheidt zich op zijn eigen manier. Op mijn manier ben ik eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Terwijl de meesten een studie hebben gevolgd in de richting van bedrijfs- of organisatiekunde, heb ik aan de Technische Universiteit de studie Biomedische Technologie voltooid. Voor mij dus een vroege en spannende carrièreswitch, door een achtergrond die niet standaard is bij SeederDeBoer.

De ‘coming out’

Zo’n drie jaar geleden maakte ik ook een dergelijke sprong in het diepe. Vanaf mijn achtste speelde ik klarinet. Dat heb ik tot het begin van mijn studie gedaan. Na een paar jaar ‘muziekloos’ door het leven te zijn gegaan miste ik het, maar wilde iets nieuws proberen. Ik besloot te gaan zingen bij een jazzvereniging. Aangezien mijn ervaring zich grotendeels beperkte tot zingen onder de douche, móest ik wel lef hebben: de ontmoetingsvraag “en welk instrument bespeel jij” beantwoordde ik schoorvoetend met een “ik zing”.

Hetzelfde ongemak voelde ik in het begin wanneer ik de vraag kreeg naar wat voor baan ik op zoek was. Bang dat men het een’ schande’ zou vinden dat ik niet de techniek in ging, antwoordde ik dat ik wilde solliciteren bij adviesbureaus.

Ondanks de spanning had ik in beide gevallen volledig vertrouwen dat dit bij me paste. Het zingen deed ik al, maar dan voor mijn eigen meubels. Problemen oplossen was de kern van mijn studie, alleen de context was anders dan in mijn huidige rol als Young Professional. Ook in de context van de universiteit werd ik al gemotiveerd door afwisseling en uitdaging.

De sprong

Ik heb de sprong gemaakt: ik solliciteerde bij SeederDeBoer en werd tot mijn blijdschap aangenomen. Hier voel ik me op mijn plek, omdat er veel ruimte wordt gegeven aan je ontwikkeling. Je werkt in een omgeving waarin je snel leert, met de juiste support. Daardoor is mijn eerste opdracht na vijf maanden nog steeds interessant en uitdagend. Ook bij mijn eerste bandje merkte ik dat de omgeving waarin je terecht komt ontzettend belangrijk is. Ik sloot me aan bij een jazzbandje waarin ik de mogelijkheid kreeg om te wennen en we elkaar uitdaagden om nieuwe dingen te proberen. Een paar maanden later zong ik voor mijn eerste publiek én improviseerde op mijn klarinet!

Telkens een nieuwe uitdaging

Gaat het zingen goed en zuiver? Dan wil je het nog beter doen; meer gevoel en mooier uithalen. De volgende stap was om het publiek energie te geven door erbij te dansen. Nu dat comfortabel voelt, is de grote uitdaging om het publiek met een praatje te vermaken. Ik denk dat er in elke hobby of baan altijd een schepje bovenop kan. In mijn opdracht als junior consultant was de eerste uitdaging om de complexe inhoud te begrijpen. Toen ik dat onder de knie had, vertaalde ik het naar presentaties en memo’s om de inhoud aan anderen duidelijk te maken. En nu word ik uitgedaagd om steeds een stapje verder te gaan: de inhoud iets loslaten en beter inspelen op de context waarin het project zich bevindt.

De voldoening

Bij elke stap word je weer op de proef gesteld en bij elke verandering hoort onzekerheid, maar achteraf is de voldoening des te groter. Telkens wanneer een product af is, een bijeenkomst goed verloopt of een collega complimenten of dank uitspreekt, weet je waarom je de sprong gewaagd hebt. Ook wanneer het publiek enthousiast danst of applaudisseert, realiseer je je weer dat je het niet alleen voor jezelf doet. Je staat op dat podium en je doet dit werk net zo goed voor het geluk en succes van anderen als voor jezelf.

Ben je nieuwsgierig naar mijn opdracht of het Consultancy Traineeship? Schroom niet om contact met mij op te nemen. Wil jij ook de sprong wagen, houd dan onze vacaturepagina in de gaten. Per 1 januari kun ook jij solliciteren voor de functie van junior consultant!

Anderen lazen ook

Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website. Door verder te gaan op deze site accepteert u automatisch deze essentiële en analytische cookies.