Actueel

image

Een energiek avontuur

In het NRC artikel ‘We werken niet te veel, we laden te weinig op’ benadrukt hoogleraar en bedrijfsarts Willem van Rhenen dat we in onze benadering van stress vaak één fundamentele vraag negeren: wat gééft mij energie? Hier is geen eenduidig antwoord op te formuleren. Er is een persoonlijke zoektocht voor nodig om dit te achterhalen. Ik ben nu ruim over de helft van het tweejarig Consultancy Traineeship bij SeederDeBoer. Dit beschouw ik als een mooi moment om de balans op te maken: waar krijg ik energie van op basis van de werkervaring die ik tot nu toe heb opgedaan?

Knallen bij de bank

In het eerste jaar bij SeederDeBoer droeg ik via twee opdrachten bij aan een wereldwijd veranderprogramma van een grote Nederlandse bank. Terugkijkend heb ik hier een leerzame tijd gehad en heb ik een aantal elementen kunnen identificeren waar ik energie uit haal. In de eerste plaats kwam dit voort uit de samenwerking met de mensen om mij heen. Ik kwam intelligente en intrinsiek gemotiveerde mensen tegen, die iedere dag hard werkten om van het programma een succes te maken. Afspraak was afspraak en goed presteren stond voorop. Ook niet onbelangrijk: het harde werken werd afgewisseld met een hoop lol en af en toe een welverdiende borrel.

Daarnaast waardeerde ik het om onder druk te moeten presteren. De aandacht voor het programma vanuit senior management en de toezichthouder leidde tot strakke deadlines. Dit was niet altijd eenvoudig, maar al met al haalde ik voldoening uit het werken in een programma waar de bank prioriteit aan gaf. Tenslotte was het gaaf om in mijn eerste werkzame jaar al bij senior management aan tafel te zitten. Hoewel ik aan dergelijke tafels geen eindverantwoordelijkheid had, vond ik het interessant om te zien hoe verschillende stakeholders een politiek krachtenspel met elkaar speelden. Belangen liepen niet altijd parallel en ik kreeg er energie van om te zien hoe stakeholders hier strategisch mee omgingen.

Energie dankzij maatschappelijke relevantie

Ondertussen heb ik mijn opdracht in de financiële sector afgerond en ben ik gestart op de ICT afdeling van een woningcorporatie, waar het aan mij is om een projectstructuur op te zetten. Een totaal andere omgeving met andere belangen, mensen en werkwijzen. Hoewel ik de werkdruk en dynamiek van de bank soms mis, krijg ik energie van het werken voor een organisatie die huisvesting mogelijk maakt voor de meest kwetsbare personen van Nederland. Het geeft voldoening om bij te dragen aan een organisatie met zo’n evident maatschappelijk doel.

Mooie inzichten

Ik sluit me helemaal aan bij het verhaal van Willem van Rhenen dat het belangrijk is om voor jezelf na te gaan waar je energie van krijgt. Door bovengenoemde ervaringen ben ik hier de afgelopen anderhalf jaar bewuster van geworden en weet ik beter welke werkomgeving bij mij past. Het is fijn om deze inzichten al aan het begin van mijn carrière op te doen, zodat ik er de rest van mijn (werkende) leven profijt van heb. Dit maakt de kans op toekomstige mooie ervaringen in de financiële en/of publieke sector alleen maar groter!

Ben jij mede door dit blog geïnteresseerd geraakt in het SeederDeBoer Consultancy Traineeship – Banking? Je kunt  uiterlijk tot en met 17 maart solliciteren via onze website.