Actueel

image

Een duizendpoot worden en leren koppelkoersen

Ik ben een groot fan van baanwielrennen. Een nog grotere fan ben ik van ‘s Nederlands beste baanwielrenster Kirsten Wild (36!). Baanwielrennen wordt gedaan op een houten, ovalen baan met een helling van 33 graden. Wanneer je slim gebruik maakt van deze helling, op een racefiets zonder versnellingen of rem, ga je echt loeihard, 75 km/h. In 2018 werd Kirsten Wild maar liefst drie keer wereldkampioen op de onderdelen scratch, omnium en puntenkoers. Op het onderdeel koppelkoers won ze samen met Amy Pieters een zilveren medaille. Een ongekende prestatie, zeker als je bedenkt dat Kirsten tot een select groepje oudere atleten behoort. Een verbetering van haar prestatie leek dus onnavolgbaar. Toch wisten Kirsten en Amy zich dit WK te revancheren en werden samen wereldkampioen op de koppelkoers! Wat een powervrouw(en). Ik ben niet alleen fan van Kirsten vanwege haar sterke benen. Voor mij als junior data consultant is zij ook een grote inspiratiebron.

Data-duizendpoot

Mijn eerste doel als junior data consultant is om, net als Kirsten, zo snel mogelijk een toegewijde en leergierige data-duizendpoot te worden. Zonder specifieke affiniteit met data, IT of de financiële sector, was het Consultancy Traineeship – Data voor mij zonder twijfel een gigantische sprong in het diepe. Gelukkig werd ik bij de bank met open armen ontvangen. Het is leuk dat IT-afdelingen, nog altijd gedomineerd door mannen, vrouwelijke aanwas waarderen.
In mijn eerste vier maanden werkte ik als business analist voor IT systems binnen een tactische applicatie. Het team zet in hoog tempo data klaar om hierover te rapporteren aan DNB. In dit team leerde ik veel over de complexiteit van IT-systemen, het verwerken van data en het toetsen van de data aan kwaliteitseisen.

Vanaf begin dit jaar heb ik een nieuwe opdracht binnen IT systems. Ik onderzoek hoe het voorgestelde beleid over het beheersen van datalogistieke stromen (vanuit een business perspectief) in de praktijk (vanuit een IT perspectief) wordt uitgevoerd. Wat is er besloten om het proces rondom de kwaliteit en tijdigheid van de data op een gecontroleerde manier te beheersen? Een hele dynamische opdracht, omdat het mij nog meer op het snijvlak van business en IT brengt.
In het half jaar dat ik nu onderweg ben, zijn mijn eerste stappen als data-duizendpoot in wording al zeer leerzaam gebleken!

Koppelkoersen

Mijn tweede doel is om, net als Kirsten, de kunst van het koppelkoersen te leren beheersen.
Koppelkoersen is een vorm van estafette waarbij de renners elkaar na 1,5 à 2 rondes door middel van een handaflossing aflossen. Dat betekent dat één renner uitrust, terwijl de andere renner sprint of zijn leven er vanaf hangt. Er zijn tussensprints waar punten voor te verdienen zijn, maar weet je het peloton te ‘dubbelen’ dan telt dat zwaarder dan het winnen van een tussensprint. Dit maakt het onderdeel ontzettend spectaculair. Kirsten en Amy bleken een schot in de roos: met hun koerstactiek, gevoel voor timing en krachtenverdeling waren ze heer en meester op de koppelkoers!

Voor mij staat het samen leren winnen van koppelkoersen symbool voor het leren van het vak als organisatieadviseur bij SeederDeBoer. Als junior word je op verschillende manieren gekoppeld aan collega’s die zich inzetten om van jou een succes te maken. In de eerste plaats werd ik gekoppeld aan een mentor, Robine in mijn geval. Robine is een betrokken collega met een winnersmentaliteit en een schat aan ervaring in het financiële domein. Ik kan bij Robine mijn vragen stellen, mijn hart uitstorten en haar om sturing en advies vragen.

In de tweede plaats werd ik gekoppeld aan een buddy binnen de Rabobank. Mijn buddy, Ton, heeft als projectmanager binnen IT Systems veel ervaring en een groot netwerk opgebouwd. Ton staat ten minste 2 uur per week voor mij klaar. Bij hem kan ik toetsen of ik qua inhoud en ontwikkeling op de goede weg ben.

In de laatste plaats werd ik bij SeederDeBoer gekoppeld aan de zogenaamde thuisgroep van de junior consultants. Met deze groep volg ik koppelkoersen in de vorm van trainingen die in het teken staan van gedrag, gespreks- en adviesvaardigheden. We leren elkaar feedback te geven en elkaars feedback te ontvangen om zo elkaar te laten ontplooien tot de beste versie van onszelf!

Spreekt dit je aan en wil jij ook zo’n duizendpoot in de bancaire sector worden om samen koppelkoersen te winnen? Solliciteer dan uiterlijk 17 maart voor ons Consultancy Traineeship – Banking via https://bit.ly/2UoVITI