Een black box vol verrassingen

Sinds een aantal maanden werk ik binnen de financiële sector met teams die data warehouses ontwikkelen. Als iemand mij een jaar geleden had gevraagd of ik mijzelf zag werken in een IT omgeving had ik gelijk ‘nee’ geantwoord. Maar waar riep ik dan zo hard nee tegen? Ik reageerde op begrippen als IT en data zonder een goed beeld te hebben wat deze (container) begrippen eigenlijk inhouden. Kortom, IT was voor mij een black box.

Inmiddels begint de IT black box zich langzaam te openen en tot mijn verbazing begin ik het steeds interessanter te vinden. Ik wil meer leren over de inhoud van deze, tot nu toe voor mij onbekende en daardoor onbeminde, black box. Er zijn twee aspecten die mij in het bijzonder enthousiast maken.

Ten eerste het besef dat de wereld waarin we nu en in de toekomst leven als het ware aan elkaar is geregen door IT en datastromen. Kent u de uitspraak bankiers worden vervangen door IT-nerds? Als gevolg van innovatie en door de komst van FinTech startups worden financiële instellingen onder druk gezet om in rap tempo te veranderen, waarbij nieuwe technologieën en data de hoofdmotor vormen. De afgelopen maanden heb ik met eigen ogen gezien welke kansen maar ook uitdagingen deze ontwikkelingen opleveren. De ontwikkelingen spelen natuurlijk niet alleen in de financiële sector maar in vrijwel alle sectoren. De interesse in IT die ik de laatste maanden heb gekregen komt voort uit de impact, kansen en uitdagingen die het met zich meebrengt voor de wereld van vandaag en morgen. Daarnaast besef ik hoe verworven IT is met alles wat we doen. Ik wil kennis opdoen over dit domein, om de wereld waarin we leven en de keuzes die we als samenleving maken te begrijpen en op waarde te schatten.

Ten tweede word ik graag uitgedaagd en wil ik mij ontwikkelen. IT kan bijzonder complex zijn. Dit vraagt om logisch denken op een hoog abstractieniveau, om zo tot de juiste oplossing te komen. Ik merk dat in een IT omgeving er sterke behoefte is aan mensen die het overzicht kunnen behouden en de vaak vele betrokken stakeholders aan elkaar kunnen verbinden. De combinatie van de complexe inhoud en projectmanagement zorgen ervoor dat ik elke dag uitgedaagd wordt en mij op verschillende vlakken ontwikkel.

Kortom, vol energie ga ik verder met het openen van de nog deels onbekende, maar zeker niet meer onbeminde, black box.

Anderen lazen ook

Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website. Door verder te gaan op deze site accepteert u automatisch deze essentiële en analytische cookies.