victor-elvira-avalos-K7JN28uRQ8o-unsplash (1)

Door te doen en te ervaren leer je dat je echt niet zomaar kopje onder gaat

Pim van der Lienden
Managing Consultant
Niels van Basten Batenburg
Junior Consultant
Tessa Plug
Junior Consultant

Niels en Pim zijn duidelijk blij om elkaar in deze tijd in het echt te zien. Je hoort het enthousiasme in hun stem en het gelach in de gang. Pim van der Lienden en Niels van Basten Batenburg zijn collega’s bij adviesbureau SeederDeBoer. Beiden zijn na hun studie met het Consultancy Traineeship gestart. Dit jaar bestaat het Traineeship 10 jaar.

Kaassoufflé of bitterbal?

Aan de hand van een aantal stellingen leren Pim en Niels elkaar beter kennen. Liever kwark met cruesli als ontbijt, of een boterham met ei? Liever sporten voor of na werktijd? ‘Het liefst de hele dag’, grapt Niels. ‘Maar als ik moet kiezen: na werktijd. Zo kan ik mijn hoofd even leegmaken en mijn werkdag afsluiten’. Met verreweg de meeste fietskilometers op zijn naam, kan hij zichzelf dé Strava Koning van SeederDeBoer noemen. Hij hoeft zich er dan ook niet voor te schamen dat hij af en toe een kaassoufflé uit de muur trekt op Utrecht Centraal. Pim schudt lachend zijn hoofd als Niels zijn lof uitspreekt over de kaassoufflé. ‘Nee, nee’. ‘Ik ga voor de échte Van Dobben bitterballen hoor. Zo een die niet uit elkaar valt als hij op de grond valt’. Na een kwartier kletsen ken ik het eetdagboek van de mannen uit mijn hoofd en is het tijd voor het onderwerp waarvoor we aan tafel zitten: het tienjarig bestaan van het Consultancy Traineeship.

Het was voor mij een logische keuze om te starten als Junior Consultant, vertelt Niels. ‘Ik ben van nature een generalist. Met een brede achtergrond en nog geen idee welke sector of welk specifiek bedrijfsaspect mij echt aansprak, is dit traineeship ideaal. Je maakt kennis met veel aspecten van verschillende organisaties. Zo was mijn vorige opdracht in het Universitair Medisch Centrum Groningen en zit ik nu bij uitzendbureau Manpower. Heel divers.’ Toen Pim in 2010 zijn carrière startte, bestond SeederDeBoer vijf jaar. Recruitment verliep via een extern bureau. ‘Ik zag een vacature, maar wist niet voor welk bedrijf ik solliciteerde. Nu zijn we alweer tien jaar verder en is het kantoorpand van Hilversum naar Amsterdam verhuisd. We zijn enorm gegroeid, het aantal medewerkers is verdubbeld van 45 naar 90. Zelf ben ik ook gegroeid in die jaren’, vult hij aan. ‘SeederDeBoer heeft mij daarin altijd ondersteund en aangemoedigd. Zo heb ik bijvoorbeeld naast mijn baan een tweede master afgerond’.

Naar je gevoel luisteren

Niels knikt. ‘Het is gaaf om te zien hoeveel je zelfs al in één jaar leert. Het begin vond ik spannend en ongemakkelijk. Ik voelde me nog zo onwetend toen ik voor het eerst voet zette in het UMCG’. Hij kijkt Pim vragend aan: ‘Gaat dat ooit over?’ Daar moet Pim om lachen. ‘Dat gaat wel over ja. Door de jaren heen heb ik steeds meer leren vertrouwen op mijn kennis en kunde. Ik weet ook echt niet alles, maar één van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd is dat je met gezond verstand, gevoel en een scherpe blik in elke situatie van waarde kunt zijn. Als je luistert naar je gevoel heb je het vaak bij het juiste eind’. Niels vult aan. ‘Het is soms een kwestie van ‘gewoon doen’: in het diepe springen, fouten maken en deze oplossen. Ik krijg er zelfvertrouwen van als dat lukt’. Daarnaast is voor mij het gevoel van vertrouwen belangrijk, gaat hij verder. ‘Door je zaken op orde hebben en assertief te zijn, krijg je ook steeds meer vertrouwen van je collega’s. Daar krijg ik ook weer zelfvertrouwen van’. Vertrouwen kan helpen om over grenzen heen te stappen, vult Pim aan. ‘Nog niet zo lang geleden kreeg ik een aanvraag voor een opdracht. Een opdracht die niet aan sloot bij de manier waarop ik mijn werk graag wil doen. Ik vind het dan lastig om ‘nee’ te zeggen, maar werd gestimuleerd door een collega. Doe geen dingen waar je zelf niet achter staat, zei hij’. Pim glimlacht kort. ‘Ik weet dat er binnen SeederDeBoer een vangnet is en ik steun krijg in wat ik doe. Ook als blijkt dat ik onverhoopt een verkeerde keuze heb gemaakt of een situatie verkeerd heb ingeschat’. ‘Daarom vind ik het ook zo waardevol om met directe collega’s samen te werken, reageert Niels. Tijdens zijn eerste opdracht kreeg hij het gevoel dat het niet goed ging met het project. Maar wat doe je dan, als junior? Dan bel je niet zomaar de CFO. ‘Ik besprak het met mijn directe collega. Zij heeft me aangespoord om het wél te doen en met een concreet plan te komen wat er dan anders zou moeten. Met trillende handen heb ik opgebeld, maar de CFO pakte het goed op’.

Verbondenheid

De trainingen tijdens het traineeship zijn een belangrijke aanvulling om professionele en persoonlijke groei te stimuleren. ‘Het programma zit echt goed in elkaar’, stelt Niels. ‘Naast praktische trainingen over PowerPoint en Power BI, wordt ook de nadruk gelegd op soft-skills. Gesprekstrainingen en schrijftrainingen zijn voorbeelden van trainingen waarin je belangrijke vaardigheden leert’. Deze trainingen volg je samen met je lichting: de collega’s met wie je tegelijk de opleiding bent gestart. ‘De verbondenheid met hen vind ik bijzonder. Het is fijn dat je ervaringen kunt delen, je zit in hetzelfde schuitje en kunt altijd even sparren. Was dat in jouw tijd ook al?’, vraagt hij aan Pim.

Pim knikt. ‘Het gaat verder dan elkaar leren kennen op professioneel gebied. Ook op persoonlijk vlak leer je veel van en over elkaar. Ik heb er echt vrienden aan over gehouden. We drinken af en toe een biertje, ook nu ze niet meer bij SeederDeBoer werken’. Ondanks de toename van het aantal collega’s, blijft deze verbondenheid een van de grootste pluspunten van het traineeship. ‘Ik denk dat het selectiebeleid klopt’, zegt Pim. ‘Volgens mij passen de mensen hier goed bij elkaar en bij de organisatie’. Niels knikt instemmend.

Verder ontwikkelen

Hoe zien Niels en Pim de komende tien jaar voor zich? En wat zouden zij nieuwe trainees adviseren? Niels denkt even na. ‘Ik ben net een jaar in dienst, maar ik hoop de komende tien jaar nog mooie opdrachten te doen. Ik wil me verder ontwikkelen en ontdekken waar ik goed in ben en wat ik echt leuk vind. Ik zou ook graag een deskundige worden, net als Pim dat is op het gebied digitale transformaties’. Pim vult aan dat ook hij nog steeds bezig is met de vraag wie hij is als mens, waar hij naar toe wil en hoe hij dat gaat vormgeven. ‘Misschien is dat wel nooit af. In de toekomst zou ik een duidelijkere, leidende rol willen pakken om onze organisatie te helpen groeien. Ik vind het gaaf om te zien dat veel oud-trainees doorgroeien en onderdeel zijn van de leiderschapsteams binnen SeederDeBoer. Nieuwe trainees zou ik willen meegeven dat ze op zichzelf mogen vertrouwen om de eerste stap te zetten’. Niels vult aan: ‘En durf de ruimte te pakken om vragen te stellen, iedereen staat voor je open’

Anderen lazen ook

Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website. Door verder te gaan op deze site accepteert u automatisch deze essentiële en analytische cookies.