Actueel

image

De kracht van Theorie U

We leven in een tijd van veel verandering en onzekerheid. Een tijd waarin velen de beleving hebben dat de wereld niet ten goede verandert. Dit uit zich op vele manieren, maar wordt vooral zichtbaar in allerlei resultaten die gezamenlijk niet worden nagestreefd. Binnen SeederDeBoer ervaren we dit ook en raakt het ons omdat er een sterke wil is relevant bij te dragen aan positieve ontwikkeling van de maatschappij. Wij zijn ervan overtuigd dat het anders moet dan dat we in veel situaties gewend zijn, om niet langer te krijgen wat we steeds kregen. Een wezenlijke vraag die ons bezig houdt is daarom: wat er nodig is om dit patroon te doorbreken?

De basis voor verandering: Theorie U

Wij geloven dat nieuwe vormen van persoonlijk leiderschap en samenwerking nodig zijn om patronen te doorbreken. Leiderschap waarmee je problemen in zijn hele complexiteit wil overzien en bereid bent de belangen van de gemeenschap centraal te stellen, voorbij het eigen belang handelen en de purpose centraal stellen. Voor deze vorm van persoonlijk leiderschap is het nodig in contact te komen met de inspiratiebronnen van onszelf en deze te verbinden aan wezenlijke vragen van klanten of de samenleving. Dit principe vormt wat ons betreft de basis voor verandering en is ook het uitgangspunt van Theorie U en het baanbrekende boek van Otto Scharmer, senior docent bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

‘In contact met de inspiratiebronnen van onszelf’

Reden voor SeederDeBoer om eind maart met ruim 40 collega’s een Theorie U sessie te beleven. Onder de inspirerende leiding van Marian Goodman (verbonden aan MIT en het Presencing Institute) en Wibo Koole (Presencing Institute/Centrum van Mindfulness) is het Theorie U gedachtengoed verkend en zijn verschillende elementen en werkvormen doorleefd. Zoals bijvoorbeeld vormen van complexiteit, ‘sensing’ en hoe je hierbij beter kunt waarnemen. Maar ook de kracht van stilte, de 5 bewegingen binnen de U en waarom het nodig is om een ‘sequence of presence’ te bereiken voordat je een werkend prototype, een ontwerp gaat opzetten. Daarbij is een prachtig inzicht gedeeld: ‘Leer en innoveer door te kijken naar de toekomst in plaats van naar het verleden’. Iets wat we direct mee kunnen nemen in onze opdrachten en bijvoorbeeld een andere kijk geeft op analyse en ontwerp.

 

‘Leer en innoveer door te kijken naar de toekomst’

Meer dan een theorie

Het was een intense, leerzame en zeer inspirerende training met de conclusie dat Theorie U veel meer is dan een theorie. Het is een filosofie, een fenomeen als je de bewegingen van de U durft aan te gaan. Een manier van kijken waarin je handelt vanuit de purpose en vanuit het hier en nu. Met de wetenschap dat er niet één methode is en een methode vooral een keurslijf is dat veelal beperkt in plaats van ruimte geeft voor ontwikkeling.

De dagen hebben ons inzicht verhoogd. Inzicht is wat ons betreft nodig om mens en organisatie te laten groeien. Met als ultiem doel, wezenlijke en maatschappelijk relevante resultaten met onze klanten te realiseren.

Nieuwsgierig geworden wat Theorie U voor jou kan betekenen, of sta jij voor een wezenlijke verandering? Neem contact met mij op.