Rechtbank Rotterdam

Implementatie digitale dossiers bij Rechtbank Rotterdam

De Nederlandse Rechtspraak wil haar primaire processen digitaliseren. Een grote omwenteling in deze traditionele wereld. Maar vooral een noodzakelijke moderniseringsslag die veel voordelen oplevert. Geïnspireerd door deze voordelen ging een aantal teams van de rechtbank Rotterdam aan de slag met digitale werken dossiers. Breg van de Geer van SeederDeBoer begeleidde de teams Handel en Haven & Handel hierbij.

De meeste rechtsdossiers staan nu nog op papier. Dat is bewerkelijk (denk aan transport en het kopiëren van soms zeer grote hoeveelheden papier) en ook riskant, omdat papieren stukken gemakkelijk kunnen zoekraken. Digitale dossiers zijn veel makkelijker te doorzoeken, zeker als het om omvangrijke dossiers gaat. Er is daardoor aanzienlijk minder tijd nodig om een zaak voor te bereiden en het vonnis op te stellen.

De teams Handel en Haven & Handel (afdeling Privaatrecht) van rechtbank Rotterdam, locaties Rotterdam en Dordrecht, behandelen alle civiele geschillen die niet bij de kantonrechter horen, van burenrecht tot ondernemings- en arbeidsrecht. Bij het team Haven & Handel liep sinds 2011 al een klein project rond digitaal werken. Zo deden de medewerkers al ervaring op met het werken met eenvoudige digitale dossiers. Maar de omvang van dit project was te beperkt om de voordelen van digitaal werken goed te benutten en iedereen enthousiast te krijgen. In dezelfde periode gingen de collega’s van Strafrecht aan de slag met een uitgebreidere implementatie van digitale dossiers.

Dat project was zeer succesvol en werd ‘talk of the town’ binnen rechtbank Rotterdam. De rechtspraakprofessionals zagen de voordelen van het werken met een digitaal dossier, voornamelijk tijdens de voorbereiding van een zaak en voor het uitwerken van het vonnis.

+ Meer lezen