Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Doelmatigheidsonderzoek Facilitair Bedrijf

Meer dan voorheen stellen ziekenhuizen de klant centraal. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de zorg aan de patiënt, maar ook voor de achterliggende processen zoals het facilitair management. Zo ook voor het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. SeederDeBoer verrichtte een doelmatigheidsonderzoek binnen het Facilitair Bedrijf van het ziekenhuis. Dit resulteerde in een aantal ‘quick wins’. In anderhalve maand werd de basis gelegd voor een netto besparingspotentieel van ruim 600.000 euro, waarvan inmiddels 250.000 euro is gerealiseerd.

Hugo Hendriks is een ervaren facilitair manager, maar was nooit eerder werkzaam in een ziekenhuis. Toen hij in juni 2011 aantrad als nieuwe manager Facilitair Bedrijf bij het Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE), signaleerde hij grote verschillen met andere organisaties. “De bedrijfsvoering is nog niet zo geprofessionaliseerd als in veel andere sectoren. Het accent ligt in ziekenhuizen van oudsher op de uitvoering, ondersteunende diensten zijn vaak grotendeels in eigen beheer. Er wordt nog beperkt gestuurd op prestaties en professionaliteit. Dat levert allerlei verbetermogelijkheden op. Maar als manager ontbreekt het je in de praktijk vaak aan tijd om afstand te nemen en dieper te analyseren wat er nu precies gebeurt.”

“Het ontbreekt managers vaak aan tijd om dieper te analyseren wat er nu precies gebeurt. Daar heeft SeederDeBoer ons enorm bij geholpen.”

Bij het opstellen van het jaarplan van het Facilitair Bedrijf bleek dat er nogal wat financiële uitdagingen waren waar het management een antwoord op moest vinden. Hugo Hendriks: “Wij besloten SeederDeBoer in te schakelen om een doelmatigheidsonderzoek uit te voeren, om te onderzoeken op welke punten wij konden besparen. Bovendien waren wij benieuwd hoe zij tegen onze afdeling aankeken. Welke mogelijkheden voor procesverbetering zouden zij signaleren? Charmant aan de aanpak van SeederDeBoer is ook dat zij de vergoeding voor het doelmatigheidsonderzoek laten afhangen van het besparingspotentieel dat gevonden wordt. Zo betaal je als klant een relatief klein bedrag ten opzichte van wat het oplevert. De investering is dus altijd te rechtvaardigen.”

+ Meer lezen