De Rechtspraak

Digitalisering strafdossiers

Al sinds de introductie van de Napoleontische wetgeving, ruim twee eeuwen geleden, ontvangen rechters de dossiers en aanklachten op papier. Maar daar is nu verandering in gekomen. De Nederlandse Rechtspraak heeft haar strafdossiers gedigitaliseerd. Dit is een ware revolutie binnen de rechtspraak: in twee jaar van de Trias Politica van Napoleon naar het nieuwe werken van Steve Jobs. In tegenstelling tot veel andere revoluties is deze geruisloos en succesvol verlopen.

Digitalisering strafdossiers leidt tot hogere kwaliteit en efficiency

Strafrechters besteden een groot deel van hun tijd aan het bestuderen van dossiers. Zeker in grotere zaken waren dat flinke hoeveelheden papier. Maar nu kunnen zij alle strafdossiers op hun pc of iPad bekijken, op kantoor of thuis. Aan de hand van een zoekfunctie kunnen zij gemakkelijk informatie terugvinden. Bovendien kunnen zij dossiers eenvoudig uitwisselen en in de zittingszaal kunnen films en ander digitaalmateriaal getoond worden. De beveiliging is makkelijker en in de dossiervorming is meer overzicht. Kortom: digitalisering leidt tot een hogere kwaliteit en efficiency en past in het tijdsbeeld. Het biedt bovendien allerlei mogelijkheden tot verdergaande transparantie, een belangrijk speerpunt voor de Rechtspraak. Toch had deze ‘digitale revolutie’ flink wat voeten in de aarde.

“Tweehonderd jaar papier is in twee jaar omgezet in een gestroomlijnd digitaal proces. Dat is echt revolutionair. ”

Willem Hangelbroek is vice-president bij de rechtbank in Almelo. Al 38 jaar is hij in de rechtspraak actief. Van 2001 tot 2009 was hij president van de rechtbank in Leeuwarden. Door de overstap naar Almelo kon hij zich weer meer bezighouden met de civiele rechtspraak, het vak waaraan hij zo verknocht is. Bovendien ontstond er zo ruimte om zich wat meer toe te leggen op IT-projecten binnen de Rechtspraak. Willem Hangelbroek werd in 2009 gevraagd als voorzitter van de stuurgroep‘ Digitale Strafdossiers’. Een taak die hij met plezier op zich nam.

+ Meer lezen