Ymere

Betere resultaten door Project Management Office

Woningcorporaties staan voor grote uitdagingen. Een daarvan is dat ze efficiënter willen en moeten werken, onder druk van wet- en regelgeving en teruglopende budgetten. Ymere ondervond dat bedrijfsmatig werken en meer focus tot betere resultaten leiden. Zoals directeur Linda Sas stelt: “In alles wat we doen, moet de klant centraal staan. Als wij onze interne processen goed geregeld hebben en duidelijke keuzes maken, profiteert de klant daarvan.”

Linda Sas is als directeur Concernzaken bij Ymere verantwoordelijk voor ICT, Informatiemanagement, HR, Communicatie, Facilitair bedrijf en de Directiestaf – in totaal 150 mensen. Toen ze aantrad, in de zomer van 2013, werd haar al snel duidelijk dat het bij de woningcorporatie ontbrak aan focus. “Er waren kernwaarden, competenties en stapels plannen, maar het werd me maar niet duidelijk waar Ymere nu echt voor stond. Bovendien waren medewerkers vooral intern gericht, terwijl de klant centraal zou moeten staan.”

“SeederDeBoer hielp ons structuur en sturing aan te brengen. Daarnaast hadden zij een belangrijke rol in de zachte kant van de verandering. Dankzij hun inzet loopt het PMO nu als een speer.”

Linda Sas zag het als een mooie uitdaging om daar verandering in te brengen. Zij creëerde een ‘winning managementteam’ en stelde alles in het werk om een open en klantgerichte cultuur te creëren. Daarnaast pakte ze een ander probleem aan. Het was haar opgevallen dat de helft van de geprioriteerde projecten binnen IT en Informatiemanagement niet werd opgestart. “Dat is natuurlijk vreemd: iets heeft prioriteit, maar niemand mist het als er niets mee gebeurt. Dat was voor mij een duidelijk signaal dat we de zaken anders moesten aanpakken. We zijn gaan kijken welke projecten echt belangrijk waren voor Ymere en daarmee aan de slag gegaan. In andere projecten werd geen euro en uur geïnvesteerd; we hebben echt keuzes gemaakt. In die periode heb ik ook het initiatief genomen om een Projectmanagement Office, PMO, op te zetten.”

+ Meer lezen