“De kracht en noodzaak van ongemak” — Morris van der Hoeven -…

“De kracht en noodzaak van ongemak” — Morris van der Hoeven

In de zomer van vorig jaar organiseerden zijn collega’s en hij een thema-avond rondom het thema diversiteit en inclusiviteit. Nu bijna een jaar verder blikt Morris terug op de avond zelf en alles wat daaraan vooraf ging.

1 juni 2020. De datum spreekt voor zich; veel mensen zullen meteen denken aan de Black Lives Matter demonstratie in Amsterdam. Het was een uitbarsting van emoties die de meesten aan hadden zien komen, maar wat toch als een shock werd ontvangen. Je zou het misschien zelfs een wake up call kunnen noemen en zo voelde het ook voor onze eigen organisatie. We werden gedwongen om onszelf af te vragen: hoe krijgt diversiteit een wezenlijke plek binnen SeederDeBoer?

Na de demonstraties zijn mijn collega’s Lian, Milou en ik met elkaar in contact gekomen. We voelden en dachten namelijk hetzelfde: hier moeten we iets mee! Niet alleen in de privésfeer maar ook in onze professionele context. Uiteindelijk besloten we om een thema-avond te organiseren waar collega’s uit de gehele organisatie konden aansluiten. Het doel van de avond? Op een eerlijke en veilige manier met elkaar het échte gesprek voeren en zo de aanwezigen een beetje verder helpen in hun bewustzijn rondom dit onderwerp.

De avond zelf hebben we afgetrapt met mijn persoonlijke verhaal. Ik heb de reis beschreven naar mijn huidige bewustwording en de drempels en barrières die ik daarin heb ervaren én zelf heb opgeworpen. Zo lachte ik zelf hard mee om racistische, stereotyperende grapjes, of maakte ik ze zelf om maar grappig gevonden te worden. Ik deed keihard mijn best om zo ‘Hollands’ mogelijk over te komen en zo goed mogelijk in deze maatschappij te passen. Daarbij zag ik over het hoofd dat ik zelf onderdeel van het probleem was geworden en ongelijkheid in stand houd door mij zo te gedragen of zodanig gedrag te accepteren.

We hebben met elkaar een documentaire gekeken en mooie, echte gesprekken met elkaar gevoerd. Zo vertelde een collega over de blinde vlekken die hij tot dat moment had gehad en dat hij opeens pijnlijk bewust werd van de bubbel waar hij zich in bevond. Hij wist wel dat er een probleem was, maar wist niet dat het zo dichtbij en tastbaar was. Een andere collega benoemde hoe ongemakkelijk het gevoel was dat hij op dat moment had en dat daar een bepaalde schaamte bij kwam kijken.

Dit tekent voor mij het succes van deze avond. We hebben op een prachtige manier met elkaar een gesprek gevoerd die velen nog nooit gevoerd hadden. Daar komt een bepaald gevoel bij kijken dat erg ongemakkelijk en confronterend kan zijn, maar dat is de enige manier om met dit onderwerp om te gaan. Het is om twee redenen extreem belangrijk om met diversiteit bezig te zijn. Vanuit sociaal perspectief heb je als organisatie de maatschappelijke plicht om al je medewerkers gelijkwaardig te laten voelen en zijn. En dan gaat het om alle soorten van gelijkwaardigheid: iedereen verdient dezelfde kansen ongeacht gender, etniciteit, leeftijd, religie of seksuele voorkeur. Daarnaast is er ook steeds meer onomstotelijk bewijs dat diverse teams en organisaties zorgen voor meer creativiteit, productiviteit en kwaliteit.

Naast de thema-avond zijn er nog veel meer initiatieven ontstaan binnen de organisatie: een Leadership Diversity Journey, een onderzoek naar diversiteit binnen recruitment, een serie aan D&I-sessies met vertegenwoordigers uit de gehele organisatie, en we zijn nog lang niet klaar om ervoor te zorgen dat diversiteit en inclusiviteit inherent worden aan de organisatie! Ik ben benieuwd hoe jullie bezig zijn met het thema diversiteit & inclusie binnen jouw organisatie. Laat het ons weten: Sharing = Caring.

Wil je meer weten? Kom met mij in contact!