Actueel

image

Drie overeenkomsten tussen blockchain en Elfstedentocht

Een gedistribueerde database en de “Tocht der Tochten”, ogenschijnlijk twee fenomenen die niets met elkaar gemeen hebben. Of hebben zelfs de grootste tegenpolen raakvlakken? Het antwoord is: oh, jazeker! Met een creatieve invalshoek -en een klein beetje smokkelen- vallen er overduidelijke parallellen op. Ik leg je in deze blog uit wat de overeenkomsten zijn tussen blockchain en de Elfstedentocht. Tussen de bedrijven door valt er ook nog wat te leren.

Overeenkomst 1: ons land slaat op hol zodra het erover gaat

Hoe de Elfstedenkoorts ons land gijzelt

Elfstedenkoorts

Waarom we als land zo in de ban zijn van een schaatstochtje langs 11 Friese steden blijft een groot mysterie. Toch slapen vele Nederlanders een stuk minder diep als ‘De Russische Beer’ naar ons landje oprukt. De provincie Friesland stelt alvast een vaarverbod voor vaarten en sloten in en gooit daarmee olie op het vuur van de ontstoken vlammen in Hollandse harten. Bij amper twee centimeters ijs trekken cameraploegen het land in om met schaats-gekke waaghalzen langs dichtgevroren slootjes te speculeren over het eventuele plaatsvinden van de Elfstedentocht. Tot zover de samenvatting van elke februari van 1998 tot nu.

In de ban van de blockchain

De afgelopen jaren hebben we een soortgelijke koorts maar een enkele keer zo massaal te pakken gehad: de cryptokoorts. Roekeloosheid en geveinsde alwetendheid waren zomaar twee symptomen van dit niet-ongevaarlijke virus. De cryptokoorts ontstond doordat de hele wereld langzaamaan lucht kreeg van één van de meest succesvolle toepassingen van blockchain: de cryptovaluta. Mensen zagen elkaar rijk worden met het investeren in digitale munten en stapten daarom ook maar halsoverkop in, met wisselende uitkomsten. ’s Lands op-één-na meest beoefende hobby (na het schaatsen natuurlijk) werd opgepakt door de media en voilà: Nederland had de cryptokoorts te pakken. Dit leidde zo af en toe wel tot grappige filmpjes over dit fenomeen. In ieder televisieprogramma werden er echter blockchain-experts uitgenodigd, waarvan niet iedereen beslagen ten ijs kwam. Na verloop van tijd raakte men de hype ietwat beu en ging de storm weer liggen.

Tip 1: Laat je niet gek maken!

Ondanks dat de Nederlandse talkshows niet meer bol staan van het blockchain-nieuws, gaan de ontwikkelingen gestaag verder. De ‘ijsmeesters’ van de blockchain industrie laten zich zogezegd het hoofd niet op hol brengen. De wereldwijde blockchain markt wordt verwacht te groeien met een gemiddelde jaarlijkse groei van 42,8% en moet daarmee in 2022 een waarde van bijna 14 miljard dollar uitmaken. Welke invloed blockchain precies op ons bestaan gaat hebben laat zich lastig voorspellen. Het kan vriezen en het kan dooien. Maar de voortekenen zijn in ieder geval gunstig en de omstandigheden steeds stabieler. Om je enigszins voor te bereiden op een toekomst waarin blockchain een grote rol van betekenis zou kunnen spelen vind je hier een leuk voorbeeld. Voor schaatsminnend Nederland is het devies identiek: laat je niet gek maken! De kans dat de Elfstedentocht reeds voor de laatste keer heeft plaatsgevonden wordt ieder jaar een stukje groter door de opwarming van de aarde. Helaas.

Overeenkomst 2: ze zijn een beetje van ons allemaal

Decentrale afhankelijkheid

Blockchain is van niemand, net als de Elfstedentocht. Blockchain valt of staat bij een decentraal netwerk, wat betekent dat er niemand exclusief eigenaar is. Iedereen die deelneemt aan een blockchain heeft een kopie van het zogenaamde grootboek en zodoende verschaft het niet alleen openheid en transparantie, maar is ook het eigenaarschap gelijk verdeeld. Daarmee is de blockchain dus een beetje van ons allemaal en verschilt het in deze zin niet van de Elfstedentocht. Toegegeven, als het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden beslist dat het ijs onvoldoende dik is, vindt de tocht geen doorgang. Daarmee heeft niet iedereen gelijke rechten, zoals bij blockchain. Toch is er geen evenement dat zo volstrekt gemeengoed is als de Elfstedentocht. Vanaf het eerste moment dat de weermannen een periode van strenge vorst voorspellen, steekt de vrolijke massahysterie de kop op! In dit filmpje is te zien hoe duizenden vrijwilligers zich keihard inzetten, zelfs zonder dat de organisatie daar om gevraagd heeft. De Friese bevolking zet uit bevlogenheid de wekker een uurtje eerder om het ijs sneeuwvrij te vegen en daarmee de ijsgroei te bevorderen. Zonder deze inspanningen zou de Elfstedentocht gedoemd zijn te mislukken. Zie daar de ongekende afhankelijkheid van decentrale mobilisatiekracht en het raakvlak met blockchain.

Tip 2: Begin bij de basics

Blockchain en decentralisatie, een twee-eenheid zoals boerenkool met worst of de Olympische Spelen en Sven Kramer (behalve dan op de 10 km). Wil je blockchain begrijpen, dan zal je op z’n minst moeten begrijpen waarom decentralisatie één van de kernprincipes is. Klik hier om je hierover te laten inspireren! Ook hier geldt: laat je niet gek maken. Alle informatie die over dit onderwerp te vinden is kan soms wat overweldigend zijn.

Overeenkomst 3: er bestaat een kans om door het ijs te zakken

Het belang van draagvlak

Door het ijs zakken

Bij ieder project is het creëren van draagvlak een onmisbaar en permanent onderdeel van je werk als projectleider of -lid. Bewust of onbewust ben je voortdurend bezig met het vergroten van draagvlak voor je project. Maar wat is draagvlak precies? Naast de letterlijke betekenis voor het vlak waarop een last rust gebruiken we het woord vaak in de betekenis van ‘een door kennis gedreven houding ten opzichte van iets’. Laten we ‘iets’ vervangen voor blockchain. Het is belangrijk je te realiseren dat blockchain nog een relatief onbekende technologie is voor velen. Wanneer er onzekerheid of onwetendheid over een onderwerp in het spel is, kan dat die houding negatief beïnvloeden. Door de grote spannende thema’s waaraan blockchain gerelateerd is, zoals online privacy, is het aan te raden het onderwerp goed te doorgronden voor er mee aan de slag te gaan. Dan is de kans op draagvlak én daarmee het succes van je project het grootst. Bij de Elfstedentocht laat het (letterlijke) belang van draagvlak zich gemakkelijk raden. Iets met ijskoud water onder een fragiel oppervlak.

Tip 3: Vermijd wakken, verdiep je goed in de materie!

Blockchain avond

Om deze les in de praktijk te brengen riepen wij laatst met het kantoor de hulp in van Vincent Hoek. Vincent onderwees ruim 25 geïnteresseerde collega’s over o.a. de techniek, mogelijke toepassingen en risico’s van blockchain. Hierdoor is ons kennisfundament alweer met een paar centimeters toegenomen en schaatsen wij, weliswaar nog wankel, met een boogje om de wakken heen! Zo rekenden we namelijk af met de misvatting (het wak) dat blockchain in alle gevallen een verbetering is. Ook leerden we over de problemen (de wakken) die er nog getackeld moet worden om blockchain veilig en op grote schaal te implementeren. Er dient met grote zorgvuldigheid mee omgesprongen te worden, o.a. om de veiligheid (van data) te kunnen garanderen. Ook in deze valt er te leren van de organisatie van de Elfstedentocht. De organisatie begrijpt dat er over het gehele traject voldoende dik ijs (wel 13 tot 15 cm!) moet liggen om de veiligheid van de deelnemers te kunnen waarborgen. Om ijs van die dikte te bereiken moeten allereerst de omstandigheden gunstig zijn: een juiste windrichting in combinatie met een lang aanhoudende lage temperatuur. Wanneer dit niet het geval is, zoals in 2012, dan kan de veiligheid in het gedrang komen en is het aan Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden om duizenden Nederlanders uit hun schaatsdroom te helpen. Dat is jammer, maar de enige juiste beslissing. Wie weet komt er ooit weer een Elfstedentocht. Intussen moeten wij ons maar meer verdiepen in blockchain zodat we spoedig kunnen roepen: It giet oan!